Olijfboom in de tuin

Is dit ook iets wat op jouw verlanglijstje staat? Een olijfboom in de tuin. Tijdens warme vakanties in het Zuiden van Europa kom je ze vaak tegen. Ze zorgen voor een heerlijk Mediterraans sfeertje. Helemaal niet raar dus om ook een olijfboom in je eigen tuin te wensen. Op zich is deze boom niet heel lastig op het gebied van onderhoud. Als je een aantal aspecten goed in de gaten houdt, kun je heel lang plezier hebben van deze prachtige boom. Doe je winst met onderstaande praktische tips en gun de olijfboom een mooi leven in jouw tuin.

olijfbomen in de tuin

Olijfboom onderhouden

Wat komt er allemaal kijken bij een olijfboom onderhouden? Kies je voor een olijfboom in de tuin, zorg dan in ieder geval voor voldoende water. Wil je dat de boom goed groeit, dan heeft hij heel regelmatig water nodig. Misschien vraag je je af hoe dat dan zit in de warme landen waar hij vaak prima groeit. Van nature wortelen olijfbomen zeer diep in de grond. In dat geval kunnen ze vrij lang zonder water. Neem jij echter een olijfboom in de tuin, dan is de kluit meestal nog aardig compact. Een vochtige grond is dan heel belangrijk. Je checkt de vochtigheid door een vinger in de grond te steken. Ga de olijfboom van de weeromstuit ook zeker niet te veel water geven. Het water moet goed weg kunnen lopen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld potscherven. Zet je de olijfboom in een pot, boor hier dan een aantal gaten in.

Olijfbomen in de tuin staan graag in de zon

Dit zal je vast en zeker niet verbazen. Olijfbomen groeien niet voor niets zo graag in de wat warmere streken van de aarde. Wil jij graag een of meer olijfbomen in de tuin, zorg dan ook voor een zonnig plekje. Bij voorkeur is dat dan natuurlijk op het Zuiden.

Bodemsamenstelling

Houd je wel van sappige olijven? Zorg dan voor een voedzame en het liefst ook een diepe grond. Een olijfboom floreert het beste in een kleihoudende bodem. Dit is echter geen must. Olijfbomen groeien eigenlijk op elke grondsoort wel, zelfs op zand. Het is van belang dat de grond niet te nat is en dat ze zeker nooit uitdroogt. Zit de boom zeer diep geworteld, dan is dit minder een issue. Wil je de tuingrond iets luchtiger maken, vermeng deze dan met compost of kleikorrels. Zie je op een gegeven moment kleine witte bloempjes verschijnen? Bemest de boom dan elke maand met een korrelkunstmest of met gedroogde korrels van koemest. Het bemesten is na oktober niet meer nodig.

Olijfboom snoeien

Je wilt jouw eigen olijfboom snoeien? Waar moet je dan op letten? Bij een beukenhaag snoeien ben je gewend om deze regelmatig goed te snoeien. Op zich is het snoeien van een olijfboom niet echt nodig. Het kan natuurlijk dat je dit wilt omdat je de vorm mooi wilt houden of krijgen. Aan de andere kant lijkt het soms voor de gezondheid van de boom ook goed te zijn om hem af en toe een keer te snoeien. De energie hoeft dan over minder takken en bladeren verdeeld te worden. Wil je graag de groei vanuit de kroon van de boom stimuleren, snoei dan de toppen van de langste takken. De boom zal hierdoor absoluut voller worden. Het snoeien van de olijfboom kan in principe het hele jaar. Toch is de lente hiervoor het beste seizoen. De snoeiwond kan dan juist tijdens het groeiseizoen weer mooi dichtgroeien. Let er bij de olijfboom snoeien tenslotte nog wel op dat de takken minstens 20 cm lang zijn.

Olijfbomen in de winter

Wat moet je weten over een olijfboom in de winter? Uiteraard dient de boom tijdens vorstperioden zeer goed beschermd te worden. Dit kan bijvoorbeeld met jute of een fleecedoek. Is jouw boom nog vrij klein, dan is vorst echt niet handig. Bomen die al zo’n 25 cm stamomtrek hebben kunnen wel een poosje strenge vorst verdragen. Staat jouw olijfboom in een pot, dan kun je hem het beste tegen een buitenmuur plaatsen. Daar is het net even iets warmer. Een andere beschutte plek kan natuurlijk ook. Wil je de olijfboom in de winter extra goed beschermen, dan kun je hem tijdens koude nachten ook in de garage zetten. Staat de boom in de volle grond, zorg dan voor een dikke laag stro op de grond rondom de stam. Op die manier worden de wortels beschermd tegen de vorst. Heeft het gesneeuwd? Haal dan de sneeuw van de takken. Als olijfbomen in de winter veel regen over zich heen krijgen, dan kunnen ze voor een gedeelte of volledig hun blad verliezen. Krab dan na de winter met je nagels een stukje bast van de twijg. Zie je dat het gedeelte daaronder groen is, dan maakt de olijfboom op deze twijgen gegarandeerd weer nieuw blad aan.

Zoals je ziet zijn olijfbomen in de tuin ook in Nederland zeker mogelijk. Let je op de juiste onderhoudstips en bescherm je de boom tijdens strenge vorst, dan geniet je ook in je eigen tuin van deze prachtig gevormde boom.

Over de auteur