Als het gaat om fruit is vers altijd het beste. Wat een voorrecht om fruit direct uit de tuin te kunnen halen! Één van de lekkerste vruchtsoorten om in de tuin te hebben staan, is de framboos (of Rubus idaeus, als u de Latijnse naam wilt weten). Omdat de vruchten niet lang meegaan en daarom in de winkel vaak duur zijn, is de investering snel terugverdiend. Met deze tips haalt u het beste uit uw frambozenplanten en kunt u genieten van vers fruit uit eigen tuin.

Soorten frambozenplanten

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten frambozen bestaan. Naast de rode framboos die de meeste mensen wel kennen, bestaat er ook een witte of gele variant, die qua smaak zeker niet onderdoet voor de rode. Daarnaast is er verschil in bloeitijd tussen zomer- en herfstframbozen. De eerste bloeit in mei en geeft vruchten in juli, de tweede bloeit in augustus en geeft vruchten vanaf eind augustus tot laat in het najaar, afhankelijk van het ras.

frambozenplanten

Bodem en standplaats

Gaat u frambozen planten, dan moet u goed nadenken over 2 dingen: de grond waar u ze in zet en de plek die u kiest. Frambozenplanten zijn niet erg veeleisend, maar ze kunnen wel gevoelig zijn, voornamelijk voor te kalkrijke of te natte grond. Teveel kalk kan zorgen voor chlorose (ijzertekort) en teveel water geeft kans op wortelrot. Zolang de grond lichtzuur en goed vochtdoorlatend is, kunt u er frambozen planten. Ze wortelen echter niet erg diep, dus een voedselrijke, vocht vasthoudende toplaag is geen overbodige luxe.
Een plekje in de volle zon, of eventueel met een beetje schaduw, is favoriet. Wilt u uw oogst maximaliseren, dan kunt u de frambozen plaatsen bij een muur of hek, zodat u hem kunt opbinden. Bijkomend voordeel daarvan is, dat de framboos uit de wind staat en de plant daardoor minder snel zal beschadigen. Frambozen hebben wel de neiging om lange uitlopers te produceren. Zorg er dus voor dat u ze plant op een plek waar u de uitlopers makkelijk kunt weghalen.

Verzorging

Als de frambozen op de juiste plaats staan, hebben ze naast een beetje voeding in het voorjaar en regelmatig wat extra water in droge periodes niet veel nodig. Als de vruchten makkelijk van de tak loslaten, zijn ze rijp en kunt u ze plukken. Stengels waar de laatste oogst vanaf is gehaald, worden tot op de grond gesnoeid, zodat er geen kans bestaat op infectie. Bij zomerframbozen zijn dan inmiddels alweer nieuwe scheuten omhoog gekomen en die moet u vooral laten staan, want daar komen het jaar erna de vruchten aan. Herfstframbozen lopen pas in het voorjaar weer uit en deze kunt u in de winter dus volledig terugsnoeien.

Over de auteur