Het vergroenen van je tuin kent vele voordelen. Zo bescherm je jouw tuin tegen regenval en extreme hitte, is groen goed voor de biodiversiteit en maak je jouw tuin een stuk gezelliger met planten, struiken of een stukje gras. Er zijn een aantal eenvoudige en onderhoudsvriendelijke manieren om jouw tuin of terras een stuk groener te maken, zonder dat deze op de schop hoeft.

Verticaal tuinieren

Door leegstaande muren of schuttingen op te vullen met groen, zorg jij voor een bloeiende tuin zonder dat je hoeft te spitten. Kies bijvoorbeeld voor vrolijke hangpotten of een mooie klimplant. Groen aan de gevel biedt ook natuurlijke isolatie. Vergelijk daarnaast energiekosten om de maandelijkse lasten zo laag mogelijk te houden. Een andere goede optie is de geveltuin, waarbij je slechts een kleine strook tegels verwijdert in ruil voor meer groen. Deze strook ligt tegen de gevel van je woning aan, vaak aan de voorkant van je huis. Ook in de achtertuin is dit een goede optie. Haal een rij met tegels weg en vervang het zand door bemeste tuinaarde. Vervolgens plant je er bloemen of groen, helemaal naar je eigen smaak. Zo’n strookje met grond doet ook wonderen voor de afwatering van je tuin.

Bloempotten en plantenbakken

Bloempotten en plantenbakken zet je eenvoudig neer en vul je met mooie groene planten of bloemen. Dit is een eenvoudige manier om jouw tuin te vergroenen. Je laat de tegels gewoon liggen en plaatst hier een mooie bloempot op, gevuld met bloemen, kruiden of bijvoorbeeld een sierlijke heester op stam. Niet alle planten zijn geschikt om te plaatsen in een plantenbak. Planten die het goed doen in een pot zijn onder andere lavendel, viooltjes, de heesterroos en de buxus. Let er op dat de bloembakken afvoergaten in de bodem hebben, zodat overtollig water weg kan lopen. Over de drainagegaten leg je een paar grote potscherven, met daarboven een laag kiezelsteentjes of kleikorrels. Kies altijd voor potgrond van goede kwaliteit en meng tijdens het planten direct langwerkende voedingskorrels door de potgrond. 

Hangplanten

Met hangplanten en hangpotten vergroen je jouw onderhoudsvriendelijke tegeltuin nog verder. Hang wat haken aan de muur of aan de overkapping en plaats hier een hangpot aan waar jouw bloemen en planten in kunnen groeien. Dit is ook een ideale oplossing voor op een balkon, want de planten nemen in dit geval geen ruimte in. Zo kan jij overal staan of zitten. Vergeet ze geen water te geven en houd rekening met de plantensoort afhankelijk van de omstandigheden waarin de planten hangen. Zo is niet iedere plant geschikt om de hele dag in de volle zon te hangen. Kies voor zonnige muren bijvoorbeeld voor hangpotjes met margrieten, zonnekruid of rode zonnehoed.

Over de auteur