Hoe meer groen hoe beter!

Een van de grootste trends als het gaat om tuinen, is de stelregel: hoe meer groen hoe beter. Want groen in de tuin heeft je als huiseigenaar veel te bieden. Steeds meer mensen kiezen voor tegels uit de tuin halen en deze inruilen voor planten, struiken en/of bloemen. Tegel eruit plant erin dus! Dit vergroenen van de tuin, de tuintegel eruit halen en vervangen voor groen, heeft de nodige voordelen. Welke zijn dit? En hoe kun je jouw tuin op een slimme manier groener maken? De beste tips & tricks lees je hier!

De voordelen van tegels uit de tuin halen

Een tuin zonder tegels heeft flink wat voordelen. Een van de grootste is het feit dat minder tegels zorgt voor een meer hard en ondoordringbaar grondoppervlakte. Kies je voor groen, dan kan het regenwater veel beter wegzakken dan als er tuintegels gelegd zijn. Minder kans op plassen en verzakkingen dus, terwijl een riool of apart afvoerputje aanleggen niet nodig is! Een ander voordeel van het principe ” Tegel eruit plant erin ” is dat groene tuinen zonder tegels door hun goede waterafvoer helpen voorkomen dat riolen – en daarmee nabijgelegen straten – overstromen bij hevige regenbuien. Het water kan goed afgevoerd worden en je voorkomt dat regenwater, dat relatief schoon is, zich vermengt met vis rioolwater. Minder kans op stank en overlast dus! Ten derde betekent tuintegel eruit halen en planten, gras en/of bloemen in de tuin zetten de flora en fauna. Insecten als vlinders en bijen verlevendigen de tuin, terwijl de groen atmosfeer goed is voor je gemoed. In een groene tuin is het gewoon prettiger zitten. Ook omdat een groene tuin in hete zomers een stuk koeler is.

Maak eerst een strak ontwerp

Feitelijk is het vergroenen van je tuin niet zo ingewikkeld. Ga uit van de stelregel dat de tuin idealiter minimaal voor de helft uit tegels bestaat. Maak van tevoren een ontwerp hoe je jouw nieuwe tuin wilt inrichten. Denk na over de planten, bloemen, het terras, eventueel een grasveldje en de plek waar je eventueel zou kunnen barbecueën. Vergeet in het ontwerp niet een tuinpad te betrekken, zodat je niet over het gras hoeft te lopen. 

tuintegel eruit halen

Haal de oude tegels weg en ga planten!

Nadat je een goed ontwerp hebt gemaakt van jouw ideale groene tuin, kan de klus beginnen. De tegels uit de tuin halen is natuurlijk de eerste prioriteit. Vervolgens is het verstandig de grond, zeker als deze droog en oud is, goed om te spitten en eventueel te voorzien van een laag mestrijke nieuwe grond. Zo hebben de planten, het gazon en/of bloemen een goede voedingsbodem om te gaan groeien. Hierna egaliseer je de grond en kun je de planten aanleggen, de bloembollen in de grond stoppen of het gras zaaien. Kijk hierbij goed naar de instructies die bij de planten, bloemen en het gras gegeven worden: wanneer je moet planten of zaaien en hoe het gras, de struik)en) en bloemen onderhouden dienen te worden.

Over de auteur