De klimop plant wordt ook wel de Hedera genoemd. Een groot voordeel van deze plantsoort, is dat de klimop goed omhoog kan groeien. Daarom wordt de plant veel gebruikt om saaie muren, houten schuttingen en betonnen schuttingen wat groener te maken.

Wat veel mensen niet weten, is dat er meerdere soorten klimop planten zijn. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende klimop planten die je tegen jouw schutting aan kunt laten groeien, worden alle planten kort beschreven in dit artikel.

hibernica klimop

De Hibernica

Deze klimop soort heeft een groot, glanzend blad met een opvallende kleur groen. De plant groeit het beste in halfschaduw en kan snel omhoog groeien. Je kunt de plant overigens niet alleen gebruiken om tegen de schutting aan te laten groeien, maar ook als bodembedekker. Omdat de Hedera Hibernica zo snel groeit, is deze klimop plant erg populair.

Let op: er is ook nog een plant met de naam Hibernica Arbori Compact. Dit is ook een klimop plant, maar deze plant groeit niet erg hoog. Daarom is deze plant meer geschikt als haag en niet om tegen de schutting aan te laten groeien.

helix glacier klimop

De Helix Glacier

De Hedera Helix Glacier is een klimop soort die erg snel groeit. De plant heeft een klein, grijsgroen blad met een opvallende witte rand. Je kunt deze plant als klimplant tegen de schutting gebruiken, maar ook als bodembedekker. De Helix Glacier groeit het beste in de zon of in halfschaduw.

Helix Ivalace

De Helix Ivalace

Deze klimop plant heeft een klein blad met een golvende vorm. Het blad van de plant heeft een mooie glans en dit geeft jouw schutting een mooie en romantische uitstraling. Je kunt deze plant gebruiken als klimplant tegen de schutting, maar ook als bodembedekker.

De Helix Baltica

De Helix Baltica

Deze klimop soort groeit erg snel en kan goed omhoog groeien. Daarom is ook deze plant erg geschikt als klimplant voor tegen de schutting. De plant heeft een donkergroen blad, die vrij klein van vorm is en grijswitte nerven heeft. Wordt de plant niet gesnoeid, dan kan de klimop plant kleine bloempjes krijgen en kunnen er zelfs zwarte bessen op de plant groeien. Snoei je de plant wel, dan gebeurt dit niet.

Helix Marginata Elegantissima

Foto: A touch of Green

De Helix Marginata Elegantissima

De Hedera Helix Marginata Elegantissima heeft een romantische naam en dit is niet voor niets, want deze klimop plant heeft ook een hele romantische uitstraling. Snoei je deze plant niet, dan krijgt jouw Hedera schutting geelgroene bloemen en zwarte bessen. In combinatie met de donkergroene bladen van de plant, krijgt jouw schutting een hele romantische uitstraling.

helix kolibri

De Helix Kolibri

Tot slot is er nog de Hedera Helix Kolibri. Deze klimop heeft een klein, bontgekleurd blad met verschillende tinten groen. Omdat de plant zowel in de zon als in de schaduw kan groeien, is deze klimop plant geschikt voor vele verschillende schuttingen. Veel andere soorten klimop kunnen alleen in de zon of juist alleen in de (half)schaduw groeien, maar dat is bij deze Hedera schutting niet het geval.

Over de auteur