Waar kunstgras lange tijd niet op zijn natuurlijke concurrent leek, is dat nu anders. Een kunstgrasmat is niet meer van een echte te onderscheiden. En doordat de prijzen ook behoorlijk zijn gedaald de afgelopen jaren is het niet alleen meer interessant voor sportclubs zoals een voetbal- of hockeyclub, maar zien we de kunstgrasmatten ook veel bij particulieren. Niet zo gek dus dat er veel aanbieders zijn, van kunstgras uit Genemuiden, tot aan de andere kant van het land: voor een goede kunstgrasmat hoef je tegenwoordig niet ver meer te rijden. En hieronder leggen we je uit hoe je hem legt.

Niet alleen is prijs van kunstgras omlaag gegaan, de kwaliteit is vele malen beter dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Hierdoor gaat een kunstgrasmat een stuk langer mee, wat het natuurlijk nog interessanter maakt. Je hebt dan namelijk het hele jaar door een mooie groene grasmat, waardoor je het tuin onderhoud in de winter ook tot een minimum kunt beperken. 

Stappen volgen

Dan het leggen van een dergelijke grasmat. Dat is niet moeilijk, maar je moet wel bepaalde stappen volgen en secuur te werk gaan. daarnaast heb je natuurlijk gereedschap nodig, maar dat is standaard tuingereedschap dat de meesten van ons wel hebben. Denk daarbij aan een bezem en schep. Daarnaast heb je wat specialistische spullen nodig, die elke leverancier van kunstgras heeft: bevestigingshaken, geotextiel stabilisatiedoek, zelfklevende lijmband of lijmband met 2-componentenlijm, stanleymes, valdempende matten en vulzand en dan uiteraard ook de kunstgrasmat zelf.

Voor een goede kunstgrasmat in je tuin, moet de ondergrond helemaal egaal zijn. Haal dus alle oneffenheden weg en egaliseer indien nodig de ondergrond. Daar wil je dan eerste wit zand op leggen zodat er geen wortels en plantjes doorheen komen. Dit zandbed moet goed aangestampt worden. Doe dit aanstampen in combinatie met water, zodat de grond nog compacter en stabieler wordt.

Direct op de zwarte aarde is ook mogelijk

Eventueel is het ook geen probleem om de grasmat direct op de zwarte aarde te leggen, maar dan moet dit juist weer niet super compact zijn, omdat anders het water niet goed afgevoerd wordt. Hetzelfde geldt voor het leggen van het kunstgras direct op tegels en/of klinkers. Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet de oppervlakte geëgaliseerd worden. Dit gaat het beste met behulp van een houten balk en waterpas.

Dan is het tijd voor het doek dat uiteindelijk ervoor zorgt dat er helemaal geen onkruid onder de kunstgrasmat kan groeien het zogenaamde geotextiel onderdoek. Rol dit uit (het doek heeft geen boven- of onderkant) en snijd met een mes het doek op maat. Heb je meerdere rollen nodig? Zorg dan voor een overlap van minimaal 5 cm en maximaal 10 cm. Ook aan de randen moet het doek goed aansluiten, anders gaat daar alsnog onkruid groeien.

Een kunstgrasmat heeft een zogenaamde vleug, dit is de vezelrichting en hier moet je rekening mee houden als je de mat legt. Het liefst wil je tegen de vezelrichting kijken, dat levert het mooiste effect op. Leg de grasmat dus zo, dat die in tegengestelde vezelrichting bijvoorbeeld richting het terras ligt. . Rol het kunstgras uit zodat je aan het begin en eind van de oppervlakte 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heb je meer ‘speelruimte’ om te kunnen corrigeren.

Het zelfklevende lijmband is eigenlijk een grote sticker waarbij je de achterkant van het stickervel kunt verwijderen. Hierna kun je aan beide kanten het kunstgras voorzichtig terugslaan. Rol nu voorzichtig uit en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd. Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen en voila, je kunstgrasmat ligt en je hebt er geen omkijken meer naar.

Over de auteur