Een tafelslijpmachine is een standaard tafelmodel slijpmachine die wordt gebruikt voor talloze dagelijkse doe-het-zelf taken. Het is essentieel gereedschap dat je nodig hebt om bijvoorbeeld jouw gereedschap in optimale conditie te houden. Net als haakse slijpers en rechte slijpers zijn tafelslijpmachines in de hand te houden, maar ze bieden meer controle dan de andere twee. Bovendien doen ze meer dan alleen slijpen en zijn ze gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden, tijd dus om te kijken welke verschillende soorten er zijn van een tafelslijpmachine. Deze blog mag je niet missen!

Afhankelijk van het type slijpschijf, kunnen tafelslijpmachines worden gebruikt voor het slijpen van verschillende snijgereedschappen, waaronder beitels, boren en messen. Ze worden ook gebruikt bij metaal productie projecten, zoals het vormen van metaal vóór montage of lassen. Tafelslijpmachines zijn er in verschillende soorten en maten. Het verschil zit hem vooral in de werksnelheid en hoe snel deze aangepast kunnen worden.

Soorten tafelslijpmachines

Er zijn vier soorten tafelslijpmachines voor zowel houtbewerkers als metaalbewerkers. Deze tafelslijpmachines verschillen in grootte, gebruik en ook het type wiel dat wordt gebruikt.

Automatische tafelslijpmachines 

Een automatische tafelslijpmachine wordt voornamelijk gebruikt voor diverse metalen apparatuur en een hele reeks snijgereedschappen. Het apparaat is behoorlijk populair en het is ontworpen om extreem stabiel en gebalanceerd te zijn, vooral als je veel repetitieve taken uitvoert. Bovendien vereist het niet veel aanpassing voor en na gebruik. Het wordt vaak gebruikt voor het slijpen en polijsten van motoronderdelen, deurscharnieren en nog veel meer.

Tafelslijpmachine voor houtbewerking

De houtbewerking tafelslijpmachine wordt gebruikt voor het slijpen van gereedschappen en het algemeen gladmaken van snijkanten. Het wordt ook gebruikt om hout te slijpen en te schuren vandaar de naam houtbewerking. Bovendien draait deze slijpmachine op een lager toerental dan andere soorten slijpmachines, waardoor je met de vereiste precisie kunt werken.

Standaard tafelslijpmachine met variabele snelheid

Standaard tafelmachine met variabele snelheid, zoals de naam al doet vermoeden, stelt je in staat om de snelheid aan te passen aan jouw behoeften. Dit betekent dat het vrijwel alles aankan, omdat je de snelheid kunt aanpassen om de slijp kracht te regelen. Ook is er plaats voor verschillende soorten slijpschijven, waardoor je deze tafelslijpmachine voor elke klus kunt gebruiken. Bovendien kun je met deze tafel bankslijpmachine werken met de nauwkeurigheid die je nodig hebt: hoe lager de snelheid, hoe hoger de precisie.

Draagbare tafelslijpmachine

Dit type tafelslijpmachine is licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen van de ene werkplek naar de andere. Hij is kleiner dan een gewone slijpmachine en kan van tijd tot tijd eenvoudig worden aangepast, vooral als je ergens anders moet werken. Het kan ook de meeste taken aan die een groter model kan, maar het is niet zo krachtig bij het werken met hardere materialen zoals staal.

De juiste slijpschijf selecteren

Het wiel is het onderdeel van de slijpmachine dat zorgt voor het eigenlijke werk. Daarom moet je er een kiezen die bij jouw projecten past. Elk wiel is uitgerust met een bepaalde korrel, dat fungeert als een mini-mesje voor slijpen. Ook hebben de wielen een door de fabriek aangegeven draaisnelheid die, bij gebruik met de juiste korrel, de tafelslijpmachine in staat stelt om gereedschap snel te slijpen of te repareren. De wielen zijn echter kwetsbaar, maar het risico kan worden geminimaliseerd als je voorzorgsmaatregelen neemt en de juiste kiest… en nu weet je hoe je dat doet!

Over de auteur