Heb jij nooit kruiden in huis op het moment dat je ze nodig hebt? Dan kan je ze gewoon in je tuin zetten! Kruiden doen het ook uitstekend als bodembedekker en krijgen dikwijls prachtige bloemen. Wil jij zelf een kruidentuin aanleggen maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Wij helpen je graag een handje op weg met onderstaande tips!

1. Zelf een kruidentuin aanleggen: genoeg zonlicht

Het makkelijkste is om de kruidentuin zo dicht mogelijk bij de keuken aan te leggen. De populairste kruiden komen namelijk uit droge, zonnige streken en hebben dus veel zonlicht nodig. Kruiden zoals peterselie, kervel, bieslook of munt kunnen het gerust met minder zonlicht doen, maar deze kruiden overleven niet in volledige schaduw.

2. Uit de tocht

Kruiden die buiten staan, moet je goed beschermen tegen tocht, bijvoorbeeld door een schutting te plaatsen. Indien dat niet mogelijk is, geef je ze best een plekje zo dicht mogelijk tegen de muur. Als je kruiden in de keuken staan, is het belangrijk dat je regelmatig het raam openzet voor wat frisse lucht. Maar let er ook hier op dat ze altijd uit de tocht staan.

3. Zelf een kruidentuin aanleggen: Goede afwatering

Bij een kruidentuin aanleggen, denk je ook aan de grond. Echter valt dit heel goed mee want kruiden zijn niet echt veeleisend als het om grond gaat. Ze vinden het prima om in arme grond te staan, zolang deze niet te zwaar is. Een goede afwatering is daarentegen wél belangrijk. Net als de meeste planten hebben ook kruiden een hekel aan natte voetjes. Dat betekent natuurlijk niet dat ze graag veel water krijgen op warme, droge zomerdagen. Voldoende water blijft belangrijk om te overleven. 

Staan je kruiden in een pot? Zorg er dan voor dat de pot gaatjes heeft en leg eerst een laagje potscherven op de bodem vooraleer je hem vult met potgrond.

een kruidentuin aanleggen

4. Samen in een pot

Kruiden die dikwijls samen worden gebruikt, kan je prima samen in één pot zetten. Een perfect voorbeeld in de keuken is een ‘bouquet garni’ van tijm, peterselie en laurier. Het enige waar je moet op letten, is dat de laurier niet te groot wordt en de andere kruiden gaat beperken. 

Wat ook heel leuk en handig is: een theepot! Hierin kan je bijvoorbeeld Marokkaanse munt, kamille en vrouwenmantel samen zetten. Vanaf nu zet je die heerlijke thee gewoon zelf!

5. Regelmatig kruiden snoeien

Je zal het vast wel merken: tegen het einde van het seizoen moet je sommige heesterachtige kruiden, zoals rozemarijn, flink terugsnoeien. Kruiden met zachte stengels kan je het beste volledig afsnijden. Andere kruiden, zoals smeerwortel, sterven dan weer van zichzelf uit. Een handige tip: duid in volle grond aan wat waar staat. Zo herken je de kruiden als ze opnieuw opschieten.

6. Kruiden invriezen

Hoe kruiden bewaren? De beste manier is om kruiden in te vriezen. Zowel hun kleuren als hun smaken worden zo het beste bewaard. Een nadeel is wel dat de takjes slap blijven na het ontdooien. Hierdoor zijn de kruiden dus niet zo handig om te garneren. Deze kruiden zijn wat moeilijker te drogen maar wel prima in te vriezen: basilicum, dille, venkel, koriander, kervel, bieslook en peterselie. Let op: bewaar ze niet langer dan een halfjaar in de diepvries, fijngehakt of in takjes.

kruidentuin aanleggen

Over de auteur