Het is volop winter en ‘s nachts gaan de temperaturen steeds vaker onder nul. Hierdoor hebben we een grote kans op vorst aan de grond. Waarschijnlijk houden deze temperaturen ook een tijdje aan. Je huis en tuin winterklaar maken is dus zeker een goed idee. Daarnaast kan je alvast een aantal maatregelen treffen om vorstschade in de tuin te voorkomen. Wij geven je een paar tips over hoe je dit het beste aanpakt!

1. Vorstschade in de tuin: de buitenkraan afsluiten

Een van de eerste dingen die belangrijk zijn, is om de buitenkraan af te tappen. Je vindt het tapkraantje dikwijls bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat deze open staan. Controleer daarna meteen de hoofdkraan van het water of deze nog vlot dicht gaat. Berg ook zeker de tuinslang op, bijvoorbeeld in het tuinhuis of de garage, want door het uitzettende water kan de slang gaan scheuren.

2. Bloemen, planten en bomen

Niet alle bloemen, planten en bomen kunnen tegen de vorst. Daarom is het belangrijk dat je hier genoeg aandacht aan besteed. Maak een lijstje van alles wat in de tuin staat en ga na welke maatregelen je moet nemen tijdens de koude winter. In principe zijn er drie mogelijkheden: isoleren, inpakken of verplaatsen. Door goed uit te zoeken welke bloem of plant wat nodig heeft tijdens de winter, kan je vorstschade in de tuin voorkomen.

3. Een koude bak bouwen

Na de winter wil je natuurlijk weer kunnen genieten van je mooie moestuintje. Daarom is het belangrijk dat je je moestuin ook goed beschermt tegen de vorst. Bouw een koude bak voor je moestuin zodat je planten het warmer hebben tijdens de koude winterdagen en ze de vrieskou overleven. Dan kan je er in het voorjaar weer mee aan de slag!

Hoe voorkom je vorstschade in de tuin

4. Sneeuw van takken verwijderen

In eerste instantie ziet de tuin er prachtig uit met al die witte sneeuw. Maar helaas is het niet zo goed voor je bloemen en planten als ze onder de sneeuw liggen. Het dikke pak sneeuw is namelijk heel zwaar voor de takken en bladeren. Als de sneeuw te lang op de bloemen en planten blijft liggen, kan er een tak afbreken of kan er zich andere vorstschade in de tuin voordoen. 

5. Konijnenhok winterklaar maken

Heb je buiten een konijnenhok staan? Als het konijn reeds de hele winter buiten is, hoef je het niet direct naar binnen te verhuizen. Door zijn wintervacht kan een konijn goed tegen de vorst. Je kunt het knaagdier wel extra beschermen tegen de kou door een doek of zeil over het hok te leggen. Wat extra stro in het hok leggen is ook een goed idee. Wil je je konijn toch liever binnen hebben? Geef hem dan een plekje in een onverwarmde kamer. Anders zal je knaagdier het veel te warm krijgen door zijn wintervacht.

6. Terracotta potten in de winter

Tenslotte hebben je mooie terracotta potten ook wat extra aandacht nodig. Het water in terracotta potten vriest namelijk kapot in de winter. Daarom is het belangrijk om je potten voor te bereiden door onderin wat houtjes te leggen. Op die manier kan het overtollige water via het drainage gat weglopen en zal er geen vorstschade ontstaan.

vorstschade in de tuin voorkomen

Zo, met deze tips kan je vorstschade in de tuin voorkomen. Vergeet ook zeker de vogeltjes niet want deze dieren hebben extra aandacht nodig tijdens de koude wintermaanden. Zo maak je een vogelvriendelijke tuin in de winter! 

Over de auteur