Als je een tuinset goed onderhoudt, zul je er veel langer plezier van hebben en blijft deze langer mooi en intact. Tuinmeubelen worden eigenlijk altijd gemaakt van materialen die goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, maar toch zul je met bepaalde zaken rekening moeten houden. Dat moet natuurlijk ook wel bij tuinmeubilair, omdat deze bloot wordt gesteld aan de elementen. Veel mensen laten hun tuinset namelijk het hele jaar door buiten staan. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, als je met bepaalde zaken rekening houdt. Dit omdat de set zowel tegen zonlicht en hitte moet kunnen, maar ook tegen vocht en vorst. Hieronder enkele tips om langer plezier te hebben van je tuinset.

Goed onderhoud en het afdekken van je tuinset

Je hoeft echt niet elke dag je tuinmeubels in de schuur te zetten, het is echter wel verstandig om deze goed onderhouden. Dit betekent dat je er voor moet zorgen dat de set beschermd wordt. Houten meubelen zul je dus regelmatig in de verf of beits moeten zetten. Of je kiest voor een afdekhoes, die het meubilair beschermt. Dit zijn speciale hoezen die ademen, zodat er geen schimmel kan ontstaan bij een lange periode onder de hoes. Een tuinkussen raden we aan om altijd binnen te leggen na gebruik.

De zon kan houten tuinmeubelen doen uitdrogen

Door de zon gaat het hout uitdrogen en dit zal af en toe aangepakt moeten worden. Maak daarvoor de loungeset eerst grondig droog en schoon om oneffenheden te voorkomen. Als dit is gedaan kun je het hout licht opschuren, let op, doe dit altijd met de richting van de nerf mee. Tijdens het schuren zal misschien opvallen dat er kleine barstjes en scheurtjes in het hout zijn ontstaan. Maak je hier niet al te druk om, dit is namelijk een van de eigenschappen van het natuurproduct hout. 

Hoe kun je houten tuinmeubelen het beste onderhouden?

Houten tuinmeubels hebben het meeste onderhoud nodig, het is namelijk een natuurproduct en ‘leeft’ dus. Het schoonhouden van een houten loungeset doe je het beste met een zachte borstel en doek, waardoor een eventueel beschermende waxlaag in tact blijft. Door het houten meubilair schoon te houden voorkom je dat het vuil dieper doordringt en niet meer te verwijderen is. Het beste kun je dit meet groene zeep of soda in lauw water, na een regenbui doen. Dit omdat de regen het vuil al een beetje losweekt en het schoonmaken een stuk makkelijker maakt. Maak je houten loungeset overigens nooit schoon met een hogedrukspuit! In het hout zitten stoffen die voor een natuurlijke bescherming zorgen, die hierdoor verwijdert worden.

Hoe kun je kunststof tuinmeubelen het beste onderhouden?

Kunststof tuinmeubelen zijn erg makkelijk te onderhouden. Je moest deze slechts regelmatig schoonmaken met een milde zeepoplossing, waarvoor je een zachte borstel gebruikt. Hier zijn eventueel ook speciale schoonmaakmiddelen voor op de markt, maar deze zijn niet noodzakelijk. Gebruik in ieder geval geen chloor of andere agressieve schoonmaakmiddelen.

Schoonmaken van aluminium tuinsets

Voor het schoonmaken van een tuinset aluminium geldt eigenlijk hetzelfde als voor de sets van kunststof: gebruik een zachte doek en veel water met groene zeep. In ieder geval ook geen agressieve schoonmaakmiddelen! Meestal zijn aluminium loungesets gepoedercoat, wat het onderhoud minder intensief maakt. Dit is namelijk een beschermende laag tegen de elementen van buiten.

Over de auteur