Een leuke manier om je tuin een beetje meer kleur en leven te geven is door te gaan voor een aanleg tuinvijver. Een dergelijke siervijver in de tuin zorgt er in één klap voor dat het geheel des te exotischer en aanlokkender wordt. Stel het je maar even voor: in de zomer heerlijk barbecueën met uitzicht op de vijver. Helaas stelt de aanleg van een tuinvijver heel wat mensen ook voor prangende vragen. Welke vissoorten zijn eigenlijk geschikt voor een dergelijke vijver? Welke vissoort overleeft in welk klimaat en wat heb ik er allemaal voor nodig? Wat is de optimale viskeuze?

Welke vissoort?

Hierbij dringt er al meteen een duidelijke selectie zich op. Het is immers zo dat niet elke vis geschikt is voor het leven in een tuinvijver. Dit komt voornamelijk omdat er wel wat soorten bestaan met eigenschappen die niet te vereenzelvigen vallen met een siervijver. Een goed voorbeeld hiervan is het gegeven dat diverse vissoorten er een handje van weg hebben om zuurstofplanten aan te vreten. Ook het omwoelen van de bodem, wat het water troebel maakt, kan bij de verkeerde vis dagelijkse kost zijn. Het geheim is dan ook om in je viskeuze hier rekening mee te houden. Een alternatief zou vanzelfsprekend zijn om de vijver zo in te richten dat dit gedrag geen kwaad kan. Ook goed om mee op te letten: sommige vissen planten zich razendsnel voort. Ten slotte is het ook belangrijk om mee te geven dat je in principe wel elk type vijvervis samen met andere soorten vijvervissen kunt zetten.

Oppervlaktevissen

Een eerste categorie aan vissen zijn de oppervlaktevissen. Zoals de naam al zegt zoeken deze vissen hun voedsel aan de vijveroppervlakte. Doordat deze vissen van de bodem wegblijven wordt jouw vijver geen rommeltje. Typische voorbeelden van dit soort vissen zijn de Goudelrits, de Rozette en Winde’s. Belangrijk om weten is wel dat dit type vis een gemakkelijk doelwit is voor roofdieren zoals reigers en katten: een beetje extra bescherming is dan ook geen overbodige luxe.

vissen in de vijver

Een beetje opvallen kan geen kwaad

In de natuur hebben de meeste vissen een schutkleur. Deze neutrale kleur is bedoeld als bescherming tegen reigers en andere natuurlijke vijanden. In een vijver is het echter wel zo dat je wel eens graag wat kleur hebt: je wilt je eigen vissen toch wel kunnen bewonderen? Mits jouw vijver goed beschermd is tegen dergelijke roofdieren kan je er dan ook voor opteren om de meest opvallende vissen erin los te laten. Denk maar aan de Goudzeelt, de Koikarper, de Shubunkin en ook wel enkele Winde’s. Let hier wel bij op: opvallende kleuren horen vaak bij zoetwatervissen. Het spreekt voor zich dat deze niet geschikt zijn voor een vijver tenzij deze in de juiste, zoetwater-omstandigheden gehouden wordt.

Vervuilende vissen

Vissen zijn echte vervuilers. Het spreekt dan ook voor zich dat er rekening moet gehouden worden met de afvoer van dit afval. Zet je te veel vissen in de vijver krijg je te maken met algenbloei en kleurt het vijverwater groen. Een goede stelregel is dat je per 50 cm vislengte ten minste 1000 liter water hebt. Voldoende zuurstofplanten en en filters zijn ook aangewezen. Een speciaal geval hierbij zijn de Koikarpers. Koikarpers eten zuurstofplanten op en woelen graag de bodem om. Ben je van plan om Koikarpers te houden? Hou hier dan ook rekening mee bij de aanleg tuinvijver door bijvoorbeeld een UVC-filter of een helofytenfilter te installeren.

Over de auteur