Je wil er misschien eigenlijk liever nog niet aan denken, maar over een maand zitten we alweer in de herfst. Het genieten van het lekkere weer, de tuin en de vakantievrijheid zit er dan alweer op en we gaan weer richting de feestdagen. Tijd om de tuinstoelen op te ruimen, de parasol in te klappen en de luifel schoon te maken met azijn (tip!). Maar wat doe je met je gazon in het najaar? Lees het hieronder:

Sterk en stevig de winter door

Je gazon kan na een intensieve zomer wel een stevige winterbehandeling krijgen om de koude maanden probleemloos door te komen. In de winter krijgt je gazon te maken met extreme weersomstandigheden zoals vorst, regen en sneeuw.

Je kunt je gazon beschermen tegen deze weersinvloeden door voor een sterke, dichte grasmat te zorgen. Bovendien is het belangrijk tijdens de winter regelmatig de bladeren van je gazon te harken. Zo voorkom je mosgroei, wat ontstaat door een licht- en luchtdichte afsluiting van het gras door bladeren.

Maaien in oktober, bemesten tijdens de winter

Zorg dat je in oktober voor de laatste keer je gazon goed maait. Zet de messen iets hoger zodat het gras niet te kort is. Te kort gras is negatief voor de ontwikkeling van de wortels. Die wortels zijn natuurlijk medebepalend voor de sterkte van je gras tijdens de winter.

Na het maaien is het verstandig het gras nog eens te voorzien van (het liefst organisch) kunstmest. Dat voorkomt mos- en onkruidgroei en geeft de wortels extra stevigheid. Een absolute aanrader is het kunstmest van Ecostyle.

Gazon helemaal uitgeleefd?

Soms heeft een gazon het zo zwaar te verduren tijdens de zomermaanden, dat het na het seizoen helemaal op is, en toe aan vervanging. Leg graszoden dan bij voorkeur niet, en plan dit in het voorjaar (maart of april). Vers gelegde graszoden zijn niet goed bestand tegen vrieskou. Wil je voortaan altijd af zijn van gazononderhoud, dan kun je ook nog eens overwegen om kunstgras te nemen in plaats van echt gras.

Over de auteur