Ja, je leest het goed! De kans is groot dat dieren een winterslaap houden in je tuin. Uiteraard wil je die rust niet verstoren. Sommige dieren hebben die winterslaap immers hard nodig om de winter te overleven. Let daarom goed op deze vijf signalen en ontdek of je wintergasten in je tuin hebt!

1. Laat het gras maar groeien

Als je een stuk gras hoger hebt laten groeien, dan zullen verschillende dieren je heel dankbaar zijn. Ga er maar vanuit dat er tussen de grassprietjes rupsen, motten, kevers en tal van andere beestjes overwinteren. Laat dat gras dus maar lekker groeien!

2. Bladeren en takken

Een hoop bladeren en takken is een heerlijke slaapplek voor kleine zoogdieren zoals egels. Je hoeft dus zeker niet alle hoekjes in je tuin op te ruimen. Als je ergens een hoop bladeren ziet liggen en twijfelt of jij ze daar hebt gelegd, dan heb je waarschijnlijk een egel in de tuin. Egels bouwen hun plekje ook dikwijls achter een compostbak of muurtje.

3. Bladeren op de muur

Er is nog meer te vertellen over bladeren in je tuin. Lijkt het alsof er bladeren tegen de muur geplakt zitten? Dat zouden wel eens vlinders kunnen zijn! Dikwijls zitten dagpauwogen, atalanta’s en kleine vossen op een droog en beschut oppervlak. Bijvoorbeeld onder het dak van een schuur, op een overdekte plek tegen een muur of onder een stuk hout.

Zo herken je het als dieren een winterslaap houden in je tuin

4. Hoopjes zand in de tuin

Tenslotte kunnen er in het voorjaar kleine hoopjes zand in de tuin ontstaan. Dit zou kunnen betekenen dat er zandbijen bij jou hebben overwinterd. Hun nakomelingen zullen aan het eind van volgende winter ook uit de grond komen. Maar geen paniek: zandbijen zijn ongevaarlijk en hebben geen angel die door de huid van een mens kunnen prikken. 

Lees ook: Hoe krijg je in de winter vogels in je tuin? 

Over de auteur