Een kolonie mollen in je tuin is de nachtmerrie voor iedere gazonliefhebber. Hoe diervriendelijk je ook mag zijn, je wil echt niet dat je hele tijd omgevormd is tot een berglandschap van mollenhopen. Hier zijn enkele tips die je in acht kunt nemen wanneer je op een diervriendelijke manier wil mollen verjagen.

Mollen verjagen met geur

Een eerste manier als je wil mollen verjagen is door in te spelen op hun sterke geur. Je kan ajuin of knoflook in de gangen leggen om de mollen in de tuin te bestrijden. Ook kan je natuurlijke mollenbollen kopen die een sterke geur verspreiden. Op die manier kan je evenzeer de mollen verdrijven. Deze geuren verspreiden zich snel en zijn zes tot acht weken werkzaam. Het is beter dit al te doen wanneer het terrein van de mol nog niet zo groot is. Als er al vele meters aan gangen zijn dan verdunt de geur en neemt het effect af.

Mollen bestrijden met geluid

De blinde mol heeft een erg sterk gehoor om zijn prooien te vangen maar kan tegelijk niet tegen lawaai. Wie wil mollen verdrijven kan dit met ultrasone trillingen. Dit kan met een ultrasone mollenverjager die te koop is in de meeste speciaalzaken. Deze trillingen verstoren het gehoor van de mollen in de tuin waardoor ze hun natuurlijke vijanden niet horen aankomen. Hierdoor voelen ze zich erg onveilig en verdwijnen ze. Deze methode kan wel twee weken duren vooraleer het effect heeft. De mollenvanger plaats je in je tuin en voor de rest hoef je niets te doen. Het apparaat brengt een complex geluid voort dat trillingen afgeeft die diep in de grond gevoeld worden. Kortom een zowel diervriendelijke als milieuvriendelijke oplossing voor wie wil mollen verjagen.

Andere methodes om mollen te bestrijden

Er zijn talloze mogelijkheden voor wie wil mollen bestrijden op een diervriendelijke manier. Hebben de methodes met geluid en geuren geen effect, dan kan je nog andere zaken uitproberen. Zo is er de mollenval. Deze is niet hetzelfde als een mollenklem waarbij de mol gedood wordt. Bij een mollenval wordt de mol levend gevangen, waarna je hem buiten je tuin weer kunt vrij laten. De mollenval bestaat uit een kunststof koker met aan beiden zijden een ingang die voorzien is van een zwaaiklep die enkel naar binnen inklapt. Is de mol in de mollenkoker gelopen dan is er voor hem geen weg meer terug. De mol zit dus gevangen. Een andere mogelijkheid is mollen carbid. Deze doodt eveneens de mol niet en is verkrijgbaar in iedere winkel. Hierbij besprenkel je kleine brokjes carbid met water en leg je deze in de gangen die de mol heeft gegraven. Er ontstaat een stof die de dieren verjaagt.

Met dit uitgebreide aanbod aan methodes om mollen te verjagen hoef je gegarandeerd niet meer dieper te graven.

Over de auteur