Bij het aanschaffen van een nieuwe plant voor in de tuin, moet je goed opletten of de betreffende plant onder de categorie ‘wintergroene planten’ en/of onder de categorie ‘winterharde planten’ valt. Zeker wanneer je een compleet nieuwe tuin ontwerpt of laat ontwerpen is het van belang dat je rekening houdt met enkele wintergroene planten, zodat er in de tuin ook wat groen is in de grillige wintermaanden.  Sommige mensen denken dat wintergroen en winterhard hetzelfde betekenen, maar dit is niet het geval. Wat de begrippen precies betekenen en welke planten wintergroen en/of winterhard zijn, lees je op deze pagina.

Wintergroene planten

Wintergroene planten worden ook wel wintergroene vaste planten genoemd. Het zijn planten die niet alleen groen zijn in de zomer, maar ook in de koude wintermaanden hun kleur behouden. Wel moeten ze in dit geval ook water krijgen, want uit de bevroren grond kunnen de planten geen water opnemen.

Wintergroene vaste planten zijn onmisbaar in de tuin, simpelweg omdat deze planten ervoor zorgen dat de tuin er in de winter ook mooi uit ziet. Wil je planten aanschaffen die de tuin in de winter ook laten stralen, dan kies je een van de volgende plantsoorten voor in de tuin:

  • Rhodondendron.
  • Skimmia.
  • Pieris.
  • Struikklimop.

Bovenstaande planten zijn niet alleen wintergroen, maar ook winterhard. Let op: dit is zeker niet altijd het geval bij wintergroene vaste planten. Door een van bovenstaande planten aan te schaffen, weet je in ieder geval zeker dat je planten ook winterhard zijn.

wintergroene vaste planten

Winterharde planten

Planten die winterhard zijn, overleven in de winter en komen in het voorjaar erna weer helemaal op. Het zijn planten die in staat zijn om zichzelf te beschermen tegen de winterse kou, waardoor ze kunnen overleven.

Niet alle planten die winterhard zijn, zijn ook wintergroen. Dit komt omdat er ook winterharde plantsoorten zijn die de grond in duiken om de winter te overleven of al hun blad laten vallen in de koude wintermaanden. Deze planten overleven de winter, maar niet met een groen blad in de wintermaanden zelf. Controleer daarom altijd of een plant zowel wintergroen als winterhard is, zeker als je het belangrijk vindt dat de plant goed blijft staan in de winter.

winterharde planten

Half-winterharde planten

Tot slot is er ook nog de categorie half-winterharde planten. Onder deze categorie vallen plantsoorten die wel tegen korte vorst kunnen, maar bij langdurige vorst beschermd moeten worden om te overleven. Omdat het in Nederland vrij lang achtereen kan vriezen, wordt over het algemeen niet aangeraden om deze planten aan te schaffen. Alleen als je van plan bent echt goed voor de planten te zorgen en je het niet erg vindt dat de planten niet het hele jaar groen zijn (en dus niet wintergroen zijn), raden wij je aan om deze plantsoorten te kopen.

Nieuwe plant kopen? Koop een wintergroene en winterharde plant

Wil je een nieuwe plant kopen die de hele winter mooi groen blijft en bovendien een paar jaar met strenge winters mee kan gaan? Controleer dan altijd of de plant zowel wintergroen als winterhard is en koop de plant alleen als er sprake is van een volledig winterharde plantsoort en geen half-winterharde plant.

Over de auteur