Heerlijk loungen in de tuin

Als loungen niets meer of minder was dan simpelweg een beetje luieren, hadden we hier geen interessante Engelse term voor hoeven te gebruiken. Loungen is luieren in stijl. Comfortabele loungesets om in weg te zakken vormen natuurlijk de basis, maar accessoires als kussens, sfeerverlichting en parasols maken je lounge ervaring nog aangenamer. Met de volgende tips creëer jij moeiteloos zelf een fijne plek in je tuin waar je kunt luieren in stijl.

In welke stijl wil je loungen?

Met het kiezen uit de vele loungesets bepaal je de stijl van je buitenzithoek. Ga je voor modern, landelijk of basic? De keuze is vooral een kwestie van smaak, maar houd er rekening mee dat een stijl vaak ook gepaard gaat met een bepaald materiaal. Modern meubilair van kunststof is bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden dan stoere, basic sets van het populaire steigerhout. Daarnaast is de vorm van de set natuurlijk van belang. Kies je voor een grote (hoek)loungebank, eventueel met een chaise longue, of vind je een aantal losse stoelen prettiger? In het laatste geval kun je er altijd een los daybed bijkopen (of maken!) om languit op te ontspannen.

Decoratie en comfort

De loungehoekjes in de tuin zijn tegenwoordig haast net zo stijlvol als de zithoek in de woonkamer. Dankzij alle accessoires voor buiten is dat ook niet zo moeilijk. Uiteraard kun je de loungebank gezellig aankleden met wat sierkussens. Deze zorgen niet alleen voor extra comfort, maar dragen ook bij aan het knusse gevoel. Omdat het weer in Nederland soms zomaar omslaat, zijn speciale all weather sierkussens een verstandige keuze.

De juiste verlichting bepaald de sfeer

Verder kun je de aankleding zo uitbundig maken of ingetogen houden als je zelf wil, passend bij jouw smaak en budget. Neem bijvoorbeeld de verlichting. De juiste verlichting is essentieel voor het creëren van een fijne sfeer, maar deze kan op vele manieren worden bereikt. Ga je voor een loungeset met ingebouwde LED-verlichting of kies je voor een budgetvriendelijk lichtjessnoer? Ook stijlvol is een decoratief gashaardje voor sfeerlicht en warmte, maar een paar mooie kaarsen op een dienblad kunnen net zo gezellig zijn.

Schaduw

Het is heerlijk om van de zon te genieten in je loungestoel, maar af en toe wil je ook beschut kunnen zitten. Zorg er daarom voor dat je altijd schaduw kunt creëren. Er zijn natuurlijk parasols in allerlei uitvoeringen, maar afhankelijk van de ligging en mogelijkheden van de tuin kun je ook een schaduwdoek of zonnezeil spannen. Deze beschermen je tegen zowel de zon als regendruppels en houden ook de warmte vast, zodat je ’s avonds langer in de tuin kunt blijven zitten. De doeken zijn bestand tegen alle weertypen en kun je dus het hele jaar door laten hangen.

Om een geheel van je loungehoek te maken kun je de grond aankleden. Er zijn tegenwoordig genoeg speciale buitentapijten te koop waarmee je een rustige of juist vrolijke ondergrond kunt creëren. Ook kun je de hele set op een vlonder plaatsen. Stijl je loungehoekje af met bloemen en veel groen, neem een draagbaar boxje mee voor een relaxed achtergrondmuziekje en het luxe luieren kan beginnen…

Over de auteur