Er zijn genoeg verzekeringen voor je woning en je eigendommen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de spullen in je tuin? Zijn die automatisch meeverzekerd? En wat moet je doen om daar aanspraak op te kunnen maken? Veel mensen weten niet precies hoe dit werkt. Daarom vind je hier alles over de vraag: zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?

De twee verzekeringen

Er zijn twee verzekeringen die beide de spullen in en om het huis beschermen. De eerste is de inboedelverzekering. Deze dekt schade aan losse tuinspullen, zoals tuinmeubels. Daarnaast is er de opstalverzekering, die schade aan de vaste tuinspullen dekt. Daaronder vallen bijvoorbeeld de schuur en de schutting. Heb je een woonverzekering nodig? Check dan goed welke zaken wel en niet worden gedekt want dit kan per verzekeraar verschillen.

Schade door weersomstandigheden

De twee typen verzekeringen gaan heel verschillend om met weersomstandigheden. De inboedelverzekering sluit vrijwel altijd schade door het weer uit. Dat is ook begrijpelijk: losse tuinspullen kun je zelf beschermen door ze binnen te halen of ze veilig neer te zetten. Schade aan je wasrek, je tuinmeubels of je konijnenhok wordt dus niet gedekt als dit veroorzaakt wordt door weersomstandigheden. Dat is anders als het gaat om de opstalverzekering. Deze dekt schade aan vaste items, zoals de schutting en de schuur. Die kun je niet eenvoudig opbergen als er slecht weer aan komt. De verzekering vergoedt veel schades door weersomstandigheden. Uiteraard kijkt de verzekeraar wel per situatie of dit van toepassing is. Je omgevallen schutting wordt bijvoorbeeld alleen vergoed als er daadwerkelijk een storm is geweest (windkracht 9 of hoger). 

Schade door diefstal of vandalisme

Tuinen zijn voor inbrekers en dieven heel gemakkelijk om in te komen. Daarom vergoeden verzekeraars vrijwel nooit de diefstal van losse tuinspullen en tuinmeubilair. Wél dekken de verzekeraars schade door diefstal of inbraak uit gesloten ruimtes. Dat kan de garage, de schuur of het tuinhuis zijn. Wel moeten er duidelijke sporen van inbraak zijn. De opstalverzekering vergoedt schade aan vaste objecten zoals schuttingen, tuinhuisjes en garages als deze ontstaan is door vandalisme. 

Schade door dieren

Vrijwel geen enkele verzekeraar verzekert schade door dieren. Dat komt omdat dieren zich niet laten sturen. Soms komt schade ook door nalatigheid. Heb je bijvoorbeeld last van een wespennest, bijennest of vogelnest? Schade die hierdoor veroorzaakt wordt, wordt niet vergoed. Regel zelf goede bestrijding en maak regelmatig dakgoten schoon. Ook schade door muizen of ratten wordt zelden vergoed. 

Een verzekering is altijd prettig om te hebben. Ook buitenshuis worden veel schades vergoed door de inboedelverzekering of de opstalverzekering. Alleen schades die je zelf kunt voorkomen zijn uitgesloten. En dat is begrijpelijk, want natuurlijk dien je zelf ook goed op je spullen te passen.

Over de auteur