Heb je een fijnspar in je tuin, dan heb je ook direct een kerstboom bij de hand. De fijnspar is één van de meest gebruikte bomen die als kerstboom wordt gebruikt. Maar natuurlijk leent de boom zich niet alleen daarvoor. Het is ook een fraai conifeer om te zien. De fijnspar wordt ook wel eens bij de Latijnse naam genoemd: de Picea. Van oorsprong komt de fijnspar uit het noordelijke deel van Europa en uit Azië. In de 18e en 19e eeuw is de fijnspar op verschillende plekken gekweekt, waardoor het momenteel de meest voorkomende conifeer in Europa is. 

De fijnspar in je tuin planten

Heb jij een fijnspar als kerstboom in huis gehad en wil je hem in je tuin een tweede leven geven? Dan is het noodzakelijk dat de fijnspar een grote kluit heeft. Je kunt hem pas in de tuin graven wanneer de vorstperiode over is. Het kan dus zijn dat je de boom na de feestdagen nog niet direct in je tuin kunt zetten. Het is daarom verstandig om hem tot de vorstperiode over is in een bak met water te zetten met wat extra heestervoeding. Is het tijd om de spar in de tuin te zetten? Graaf hem dan diep in de grond en geeft hem een tijdje extra water en voeding. 

Waar plaats je de fijnspar in de tuin?

De fijnspar vindt de zon heerlijk, het is daarom belangrijk om de boom niet in een schaduwrijke omgeving te zetten. Hij kan rustig in de zon of op een plek waar je lichte schaduw hebt. De grond moet wel gezond zijn. Het moet een voedselrijke grond zijn met een niet al te hoge zuurtegraad. Desnoods moet je de grond waar de boom staan regelmatig wat voeding geven. De grond mag niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. Op warme dagen is het verstandig om de grond dagelijks nat te maken. 

Verder onderhoud

Een fijnspar is ontzettend gemakkelijk want de conifeer verlangt nagenoeg geen onderhoud. Daardoor is de fijnspar ook ideaal te gebruiken als een natuurlijk haag. Ook in de winter kun je optimaal van de fijnspar in je tuin genieten, want hij is winterhard. Dit houdt in dat de boom het gehele jaar mooi groen blijft zonder dat je er onderhoud aan hoeft te plegen.

Over de auteur