De juiste werkschoen vinden kan een hele opgave zijn. De schoen moet natuurlijk lekker zitten, hij moet veilig zijn en het liefst zien ze er ook nog een beetje mooi uit. Toch zal jouw werkgever veiligheid het belangrijkste vinden en zullen zij jou meegeven aan welke veiligheidsvoorwaarden de schoenen moeten voldoen. Deze voorwaarden worden beschreven aan de hand van veiligheidsnormen en zijn op te verdelen in verschillende categorieën; S1, S2 of S3 werkschoenen. Wil je weten wat deze termen inhouden?  Lees dan verder. 

S1 werkschoenen

De S1 schoenen zijn op te verdelen in 2 verschillende soorten. De S1 schoen is in ieder geval in het bezit van een veiligheidsneus en vangt de klappen en energie op in de hak. Ze zijn dus niet heel erg beschermend, maar voldoende voor werk in droge omstandigheden. Daarnaast heb je ook nog de S1P schoenen. Zij hebben naast een veiligheidsneus ook een veiligheidszool. Dit betekent dat deze schoenen je voeten extra beschermen tegen scherpe voorwerpen die mogelijk op de grond liggen. 

S2 werkschoenen

De S2 schoenen beschikken eigenlijk ook over alle veiligheidsaspecten die de S1 schoen ook heeft, maar daar wordt weer wat aan toegevoegd. Want het kan natuurlijk ook voorkomen dat je niet in een droge omgeving werkt, maar dat de vloer bijvoorbeeld nat kan zijn of dat je echt in het water moet staan. Is dit voor jou het geval? Dan zal je waarschijnlijk S2 schoenen aan moeten schaffen, omdat deze een verhoogde weerstand hebben tegen water. 

S3 werkschoenen

De S3 veiligheidsschoenen worden het meeste aangeschaft en deze worden dan ook veelal aangeraden. Dit komt doordat de schoenen eigenlijk geschikt zijn voor alle werkomgevingen. Een S3 schoen heeft net zoals de S1 schoen een veiligheidsneus en is net als de S2 schoen bestand tegen water. Ook kun je er vanuit gaan dat de schoen een antislip laag heeft en dat je de zool er vaak uit kan halen, zodat je deze kan vervangen door een op maat gemaakt zooltje. Wil je dus zeker zijn van goede bescherming van je voeten op allerlei vlakken? Dan is het verstandig om voor een veiligheidsschoen in de categorie S3 zal zoeken. 

Vind jij het lastig om te bepalen welke veiligheidsklasse voor jou de juiste keuze is? Vraag je werkgever welke werkschoenen verplicht zijn of laat je adviseren door een specialist. Bij Arbo Safety Shoes kun je terecht voor persoonlijk advies.

Over de auteur