Goed begonnen is half gewonnen, en dat is niet anders bij een bouwwerk! Een stevige fundering is één van de belangrijkste factoren bij het bouwen van een constructie (of dat nu een woning of een bedrijf is), en betonpoeren zijn daarbij een onmisbaar onderdeel. Maar wat zijn betonpoeren precies?

Betonpoeren

Betonpoeren functioneren als het ware als de basis waarop een gebouw steunt, en moeten dan ook van uitstekende kwaliteit zijn om risico’s te vermijden. Poeren komen in verschillende vormen en formaten, van exemplaren voor veranda’s en hekwerken tot bedrijfshallen, stallen en huizen. Daarbij kunnen dergelijke poeren vaak op maat gemaakt worden, zodat ze precies de kwaliteit bieden die nodig is voor een bepaalde constructie.

Hoe werken betonpoeren?

Betonpoeren zorgen dus voor een stevige fundering van een constructie, en wel door het gewicht van die constructie op een efficiënte manier te verdelen. Zware constructies oefenen een erg grotere kracht uit op de onderliggende grond. Poeren voorkomen dat deze gaat doorzakken en ondersteunen zo de integriteit van het gebouw.

Vroeger werden poeren doorgaans van hout gemaakt, maar tegenwoordig zijn ze van beton. Op het vlak van vorm zijn ze nog nagenoeg hetzelfde als de poeren uit de Middeleeuwen! Nog steeds functioneren ze op dezelfde manier, namelijk door het gewicht van de constructie optimaal te verdelen door die goed te ondersteunen.

Duurzaam funderen dankzij betonpoeren

Duurzaamheid is iets waar we allemaal mee bezig zijn, en niet enkel particulier. Ook bedrijven gaan steeds vaker voor producten die duurzaam zijn, kwaliteit bieden en milieuvriendelijker gemaakt kunnen worden. Stevige materialen zoals staal zijn tegenwoordig onmisbaar bij bepaalde constructies, en beton is de ideale keuze voor poeren. Het is steviger dan hout, minder gevoelig voor bepaalde omgevingsomstandigheden, en het kan in zowat elke vorm gegoten worden. Daarbij is beton uiterst sterk en eigenlijk niet zo duur.

De beste betonpoeren voor jouw situatie

Heel wat groothandels kunnen je advies geven over de voordelen van beton en welke betonpoeren je best kiest voor jouw persoonlijk situatie. Hierbij wordt doorgaans rekening gehouden met het bouwplan, zodat precies de juiste poeren gebruikt kunnen worden om de constructie optimaal te ondersteunen.

Bij de bouw van relatief kleine gebouwen zoals een veranda of hek zullen poeren met een kleinere diameter volstaan. Voor grotere projecten waarbij zwaardere gebouwen geconstrueerd worden kunnen dergelijke poeren een diameter hebben van wel enkele meters. Op zoek gaan naar de beste oplossing is dus van groot belang om zowel de integriteit als duurzaamheid van de constructie te verzekeren!

Betonpoeren zijn essentieel voor elk gebouw

Poeren zijn iets waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben, maar het nut ervan bij een constructie valt niet te onderschatten. Een goede basis is van essentieel belang om de constructie duurzaam, stevig, veilig en comfortabel te maken, en poeren zorgen daar voor. Poeren kunnen echter nog anders gebruikt worden op het vlak van montage. Zo kunnen stelplaten, funderingstegels of paaldragers gebruikt worden om de poeren te ondersteunen, zodat die zelfs bij de meest extreme omstandigheden een goede fundering bieden voor de constructie.

Over de auteur