De meeste doorgewinterde tuinders houden van het idee van een tuinkas. Met zo’n ruimte kun je namelijk zelf bepalen wat je wil planten, hoe je het plant en wat voor rendement er moet worden behaald. Een hobby tuinder kan zich echter afvragen wat de voordelen zijn van het hebben en gebruiken van een kas. Hieronder noemen we ze voor je op!

Een kas in de tuin heeft een aantal voordelen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. Als eerste: je hebt totale controle over de kas. Het aantal lichturen dat de planten krijgen, de temperatuur, het vocht in de lucht, de grondsoorten en de planten die je hebt… ze worden allemaal bepaald door jou en de ruimte die je beheert.

Een kas is een fijne plek voor planten.

Een tuinkas vermindert de toegankelijkheid van insecten en dieren die de planten kunnen beschadigen of vernietigen. Deze kas omgeving vermindert ook de blootstelling aan extreme weersomstandigheden zoals stortregens en droogtes. Het is de perfecte omgeving voor een brede doorsnede van planten en bloemen; van breekbaar en moeilijk te kweken tot sterk.

Gezondere planten

Er wordt verwacht dat de planten en bloemen gezonder zijn, aangezien je de omstandigheden onder controle hebt. Daarbij moeten de omstandigheden die jij het beste vindt, gebaseerd zijn op de individuele behoeften van elke plant die je hebt.

Wanneer je dit combineert met bescherming tegen extremen, creëer je een optimale groei omgeving voor je planten, en natuurlijk ook voor de bloemen die in de kas staan.

Grenzeloos seizoens tuinieren

Een kas is een gecontroleerde omgeving waar je de temperatuur kunt bepalen die gunstig is voor de planten. Op basis daarvan heb je de macht om te bepalen wanneer je kunt planten, oogsten en zaaien, afhankelijk van het seizoen en het type product.

Multifunctionele omgeving

Een van de mooie dingen van het hebben van een kas is dat er verschillende grondsoorten worden gebruikt op basis van de planten in de ruimte. Verschillende planten hebben namelijk behoefte aan verschillende soorten grond, voor het beste resultaat. Met een tuinkas kan dat!

Kassen zijn ook veelzijdig omdat je er de meest uiteenlopende vormen van het plantenleven kan laten bestaan. Je kunt fruit, groenten, siergewassen, kruiden en in sommige gevallen specerijen houden! Stelt je je eens voor, jouw bezoek aan de winkel kan worden verminderd als je de juiste basis legt voor jouw kas, met daarin de gewenste soorten groenten en fruit!

Over de auteur