Iedereen heeft er wel eens van gedroomd: een eigen zwembad aan huis. Wakker worden met een duik associëren mensen namelijk vaak met ultiem ontspannen en een echt vakantiegevoel. En hoe fijn zou het dus zijn als je dit gevoel ook thuis kunt ervaren? Lekker thuiskomen na je werk en dan een paar baantjes zwemmen in de tuin? En kies je dan voor een buitenzwembad? Of zorg je dat het zwembad overdekt is, zodat je ook in de winter kunt genieten? Zoveel opties, zoveel mogelijkheden. Ga jij jouw droom tot realiteit maken? Denk dan goed na over de volgende zaken. 

Welk zwembad sluit aan bij jouw wensen?

Laten we starten met de grootte van het bad. Dit is namelijk totaal afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je in jouw tuin tot je beschikking hebt. Heb je een kleine tuin? Kies dan voor een kleine bad, waarin je lekker kunt ronddobberen, maar geen baantjes in kunt trekken. Toch behoefte aan fanatiek zwemmen op een klein oppervlak? Dan kun je een jetstream installeren. Hier tegenin zwemmen kan net zo uitputtend zijn. 

Heb jij wel alle ruimte in de tuin? Dan kun je kiezen voor een groter zwembad. Als je hier een binnenzwembad van maakt kun je in het “huisje” ook een douchewand met douchedeur plaatsen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een sauna toevoegen, voor het volledige wellness gevoel. 

Denk ook goed na over de ligging van je bad. Het is slim om ervoor te zorgen dat je, wanneer je kiest voor een buitenbad, het zwembad uit de wind ligt. Daarnaast is het aan te raden om het bad niet te dichtbij bomen of planten te plaatsen, zodat het water van jouw zwembad mooi schoon blijft.

Prijs van een binnenzwembad vs een buitenzwembad

Het is misschien niet geheel onverwacht, maar een binnenzwembad zal hogere kosten opleveren dan de plaatsing van een buitenzwembad. Dit vanwege de kosten van de extra bouwconstructie die omheen het zwembad moet komen. Echter loont het wel om naar de lange termijn te kijken. Dan ziet het er namelijk naar uit dan een binnenzwembad toch goedkoper is. Dit omdat er lagere onderhoudskosten aan verbonden zijn. Het zwembad zal nooit in contact komen met extreme weersinvloeden en de warmte zal ook beter bewaard blijven, wederom gunstig voor de kosten.

Heb jij de keuze al gemaakt? Weeg alle opties goed tegen elkaar af en succes! Voor je het weet dobber jij lekker ontspannen rond, of ben je topfit na de eindeloze hoeveelheid baantjes die je kunt trekken. 

Over de auteur