Last van bladluis? Wat te doen tegen bladluis

Met een klein beetje pech heb je ook deze zomer weer last van de bladluis. Deze kleine beestjes zijn soms lastig te voorkomen, maar gelukkig wel prima te bestrijden. De reden waarom bladluizen schade aanrichten bij planten is dat deze minuscule diertjes sappen uit het blad zuigen. Ze hebben hierbij vooral eiwitten nodig, maar tijdens het opzuigen van de plantensappen krijgen ze voornamelijk suikers en maar een klein beetje eiwit binnen. Hierdoor blijven ze maar zuigen om voldoende eiwit te verkrijgen. Het teveel aan suikers wordt weer afgescheiden en dat vinden wij terug als een kleverig stofje op de bladeren(honingdauw). Terwijl de bladluis de nodige sapjes opzuigt, wordt de plant door middel van het speeksel geïnfecteerd met virussen. Het gevolg laat zich raden, de plant zal verzwakken en dat zie je. Probeer daarom de aanwezigheid van bladluizen in de tuin te voorkomen en als het kwaad al is geschied, ga ze dan te lijf met onderstaande bestrijdingsmiddelen.

bladluis

Preventief bladluizen bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook zeker wanneer het gaat om bladluizen in de tuin. Het is een feit dat bladluizen zich vooral prettig voelen op planten die het wat slechter doen. Je kunt dan denken aan jonge plantjes die nog niet zo goed willen groeien, of juist aan overbemeste planten. Ook planten met een kaliumtekort worden nogal eens doelwit van deze beestjes. Verzorg je planten dus goed door middel van goede voeding. Je kunt plantjes die het nog niet zo goed doen bijvoorbeeld versterken door middel van zeewier of houtas.

Bladluis aanpakken door middel van natuurlijke vijanden

Wanneer er in de tuin aan bestrijding gedaan moet worden, verdient het altijd de voorkeur om natuurvriendelijk middelen te gebruiken. Wanneer je kiest voor natuurlijke vijanden van de bladluis ben je dus goed bezig. Het lieveheersbeestje kan ons hier het beste bij helpen. De bladluis is een zeer belangrijke bron van voedsel voor het geliefde lieveheersbeestje. Een larve van dit beestje eet wel zo’n 600 bladluizen per dag. Een volwassen lieveheersbeestje lust er ook nog wel 100. Je kunt lieveheersbeestjes in je tuin krijgen door gebruik te maken van speciale huisjes. Deze vind je bij de meeste tuincentra. Ook is het een goede optie om een doosje larven van lieveheersbeestjes aan te schaffen en deze los te laten in de tuin. Andere natuurlijke vijanden van de bladluis zijn de sluipwesp en de oorwurm.

Andere bestrijdingsmiddelen om bladluizen kwijt te raken

– Spuit de bladluizen weg met koud water. Zet de tuinslang aan en richt je straal op de bladeren die besmet zijn met de luizen.
– Leg bananenschillen op de grond rondom de planten die zijn aangetast door bladluizen. De luizen zullen naar de schillen vertrekken en deze gooi je eenvoudig in de kliko.
– Maak gebruik van de zogenaamde vangplant. Je kunt hier bijvoorbeeld de Oost-Indische kers voor gebruiken. Deze plant is een enorme lokker voor de luizen en op deze manier vang je de beestjes allemaal op 1 plant en zijn je andere planten beschermd.
– Wanneer je nog niet al te veel luizen hebt, kun je ze met de hand verwijderen.
– Pyrethrum is een soort gif waarmee je de bladluizen kunt bestrijden. Een nadeel van deze methode is dat ook nuttige beestjes worden gedood.

Over de auteur