Het onderhouden van een gazon kan een behoorlijk groot karwei zijn, dus het is geen verrassing dat kunstgras steeds populairder wordt. We zien dan ook steeds meer mensen de stap naar kunstgras maken. Niet in de laatste plaats omdat de kwaliteit aanzienlijk is verbeterd en de kosten lager zijn geworden.

Hoewel het tegenwoordig dezelfde uitstraling heeft als echt gras, is de nepvariant veel onderhoudsvriendelijker. Bovendien hoe je je geen zorgen te maken dat er na een regenbui modder het huis binnenkomt. Het enige onderhoud dat nodig is, is maandelijks borstelen en afspuiten, plus tweejaarlijkse behandelingen met onkruidverdelger.

Kunstgras is namelijk erg eenvoudig en gemakkelijk schoon te maken, sterker nog, het is minder tijdrovend en arbeidsintensief dan het verzorgen van echt gras. Zolang je jouw kunstgrasmat opruimt na morsen en deze behandelt tegen huisdieren en onkruid, zullen er geen problemen ontstaan met het uiterlijk, de textuur of de geur.

Welke soorten kunstgras zijn er?

Kunstgras is er in verschillende soorten, diktes en tinten voor een verscheidenheid aan toepassingen. Zo voelt zachter gras meer aan als echt, terwijl hardere materialen geschikt zijn voor plekken met veel verkeer. Kunstgras kan op de rol worden gekocht of op maat worden gesneden. Er zijn verschillende prijsklassen en het is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Als je verschillende lengtes verbindt om een ​​groter gebied te bestrijken, dan moet je een zogenaamde verbindingsset kopen.

Het meeste kunstgras bestaat uit drie lagen: een drainagelaag, een meerlaagse achterlaag van jute, kunststof of polyester en nylon of polypropyleen ‘gras’ sprietjes. Sommige kunstmatige producten zijn opgevuld met een korrelig vulmiddel om op natuurlijk gras te lijken.

Stapelhoogte kunstgras

Stapelhoogte verwijst naar de totale lengte van uw kunstgras van de achterkant tot de punt van de bladen, en speelt een grote rol in de algehele look en feel van het kunstgras. Als je een nette en opgeruimde afwerking wilt met een frisse look, dan is een korter gras (16-27 mm) de meest geschikte optie. Het is ook zeer geschikt voor gezinnen met huisdieren en kinderen en voor enthousiaste sporters. Voor een vollere, luxere uitstraling raden we aan te kiezen voor een poolhoogte van 30-37 mm. Hoogtes kunnen variëren van 20 mm tot een hoge pool van 47 mm, met kleuren van licht, fris groen tot luxe donkere tinten.

De dichtheid van kunstgras

De pooldichtheid verwijst naar het aantal vezels dat aan de kunstgras rug is genaaid en hoe dicht ze op elkaar zijn gepakt. De gemiddelde dichtheid liggen meestal tussen de 15000-18000 steken per vierkante meter. Dit type pooldichtheid is geweldig voor de typische eisen, zoals kinderen, huisdieren en gezinnen die veel tijd in hun tuin doorbrengen.

Hoe lang gaat kunstgras mee?

Kunstgras kan tot 20 jaar meegaan, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te installeren. Om ervoor te zorgen dat het kunstgras er op zijn best uitziet, moet je er altijd voor zorgen dat je vuil opruimt en er niets zwaars voor lange tijd op laat liggen. Dit voorkomt vermijdbare schade en zorgt ervoor dat het kunstgras er als nieuw uit blijft zien.

Hoe lang duurt het leggen van kunstgras?

Afhankelijk van hoeveel voorbereiding jouw project nodig heeft, kan een kunstgrasveld meestal in één of twee dagen worden gelegd. Als het eenmaal ligt, moet je de kunstgrasmat regelmatig borstelen met een zachte bezem of een rubberen bladhark en zo de meeste bladeren en vuil verwijderen om de vezels recht te houden. 

Over de auteur