De beukenhaag snoeien moet minimaal een keer per jaar gebeuren. Wanneer beukenhaag snoeien moet gebeuren is ook een duidelijke richtlijn voor. De beukenhaag snoeien moet voor de langste dag van het jaar gebeuren. Het snoeien van de beukenhaag zorgt ervoor dat de haag goed dicht zal groeien.

De beukenhaag snoeien voordat hij ideale lengte heeft bereikt

De beukenhaag snoeien moet meerdere malen gebeuren voordat de ideale hoogte van de beukenhaag wordt bereikt. Wanneer beukenhaag snoeien gedaan is zal je zien dat deze wel iets korter is dan dat hij was, maar dit zorgt ervoor dat alles goed in elkaar groeit. Je snoeit de beukenhaag dan in feite ook altijd een stuk terug als je de beukenhaag gaat snoeien. Het is dan ook niet wenselijk dat de beukenhaag pas wordt gesnoeid als deze de gewenste hoogte al heeft bereikt. Wanneer beukenhaag snoeien pas op dat moment gebeurd dan is het al te laat en krijgt deze op hoogte geen dichte groei. Bij het beukenhaag snoeien is een gewone of een elektrische heggenschaar het juiste gereedschap. Ook is het aan te raden voordat u gaat snoeien de heg kletsnat te spuiten. Zo zorg je ervoor dat het blad het minste wordt beschadigd en is dit ook beter voor de heggenschaar. Door het nat te spuiten blijven de messen van de heggenschaar namelijk langer behouden.

beukenhaag snoeien

Span een touw als hulpmiddel bij beukenhaag snoeien

Als je nog niet vaak een beukenhaag hebt gesnoeid dan is aan te raden om een stuk touw te gebruiken. Dit touw span je straks langs de heg wanneer je gaat snoeien. Zo kan je langs het touw snoeien en krijg je een strakke haag. De meer ervaren snoeier kan ervoor kiezen om uit de losse pols de beukenhaag te snoeien. Wanneer je graag een egale snoei wil hebben van de haag, dan is een elektrische heggenschaar met een lang messenblad hiervoor het ideale gereedschap. Voor de beukenhaag snoeien is dit echter wel een zwaarder gereedschap wat de klus er ook pittiger op maakt.

Beukenhaag snoeien aan de onder of bovenkant

Wanneer beukenhaag snoeien gedaan wordt is het van belang dat de bovenkant smaller gesnoeid wordt dan de onderkant van de haag. Zo zorg je ervoor dat de gehele haag voldoende zonlicht krijgt, want wanneer dit niet gebeurd ontstaan er gaten in de beukenhaag. Wanneer beukenhaag snoeien aan de bovenkant van de haag wordt gedaan moet je er voor zorgen dat de gesnoeide takken van de bovenkant worden gehaald. Gebeurd dit niet dan is de kans groot dat takken en bladeren bruin worden en dit geeft een lelijk aangezicht aan de haag.

Beukenhaag snoeien op een bewolkte dag

Het is het beste om de beukenhaag te snoeien op een bewolkte dag. Als er namelijk teveel zonlicht is kan dit het blad verbranden. Zo ontstaan er dan lelijke en bruine bladen wat zonde is voor het aanzicht van de beukenhaag. De beukenhaag snoeien doe je dus altijd op een bewolkte dag. Zorg er ook voor dat er na september niet meer gesnoeid wordt. Het kan namelijk al zijn dat de nachtvorst dan al zijn intrede doet en dit is niet bevorderlijk voor de haag. Je kan zelf kiezen hoeveel je de haag wil snoeien, want hoe meer je snoeit hoe dikker de haag zal worden.

Over de auteur