Vogelhuisjes en nestkastjes

Een van de mooie dingen in een tuin is dat je kunt genieten van de natuur. Naast de vele bloemen en de planten behoren vogels absoluut in een tuin. Vogels geven levendigheid in de tuin. Toch zijn vogels veel natuurgebied kwijt geraakt doordat wij steden uitbreidden, waardoor de gebieden om voedsel te vinden en te broeden kleiner zijn geworden. Een kleine moeite voor mensen met een tuin om vogels, vooral in de winter een klein beetje te helpen. Wij kunnen vogelhuisjes of nestkastjes voor hen in de tuin plaatsen. Vogelhuisjes zijn huisjes speciaal gemaakt om voedsel op te leggen die vogels daar vanaf kunnen halen. Nestkastjes daarentegen zijn kastjes, waar vogels een nestje kunnen maken, hun eitjes leggen en jongeren kunnen voederen totdat ze groot genoeg zijn om uit te vliegen.

Verschillen soorten vogelhuisjes

Standaard is een vogelhuis een houten plaat, waarop een houten dakje is gemonteerd. Dit huisje kan in een boom hangen, maar ook op een paal staan. Vooral vanaf de herfst en in de winter is het handig om vogels bij te voeren. Je kunt in het huisje broodkruimels leggen en een kommetje water. Maar er zijn verschillen soorten vogelhuisjes. Vogels zijn ook gek op pinda’s. Er zijn speciale huisjes te koop die je helemaal kunt vullen met pinda’s en aan de wand of schutting kunt hangen. Ook pindakaas doet het goed en daarom zijn er speciale huisjes ontwikkeld, waar je een hele pot pindakaas in kunt hangen.

verschillende soorten nestkastjes

Verschillende soorten nestkastjes

Nestkastjes zijn houten kastjes, die gebruikt kunnen worden door vogels om hun nestje te bouwen en hun eieren uit te broeden. Het is afhankelijk van wat voor soort vogels je veel in je tuin hebt, waar je je nestkastje op kunt aanpassen. Kleinere vogels zoals een mus en een koolmees hebben een opening in het nestkastje nodig van 30 tot 40 millimeter terwijl grotere vogels, zoals een spreeuw of bonte specht zeker 45 tot 50 millimeter nodig hebben. Er zijn verschillende soorten nestkastjes, niet alleen voor vogels maar ook voor bijen of andere insecten. Volgens beginnen al in de herfst met een nestje, hang rond die tijd dus een nestkastje op, zodat er in de lente eitjes in kunnen liggen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een vogelhuisje of nestkastje?

Belangrijk is de plaats waar je een vogelhuisje of nestkastje gaat plaatsen. Plaats ze nooit in de volle zon, maar zorg dat een vogelhuisje of nestkastje schaduw heeft. Ook is de hoogte belangrijk. Een vogelhuisje moet toch minimaal 1.60 hoog op de paal staan. Zowel een hangend vogelhuisje of nestkastje dienen ook op die hoogte gehangen te worden, zodat er geen risico is dat er andere dieren bij kunnen. De opening van een nestkastje moet bij voorkeur op het noordoosten gericht zijn.

Over de auteur