Bij het selecteren van de juiste lichtstraat van GLASvakwerk heeft u de keuze uit een viertal “standaard afmetingen” van 100×100 cm, 200×100 cm, 300×100 en 450×100 cm – of een lichtstraat op maat. Belangrijk om hierbij aan te geven is dat we bij de maatvoering uitgaan van de “sparing maatvoering”, oftewel de afmeting van het gat in uw dak. De 100×100 variant is dus geschikt voor een uitsparing van 100×100 (buitenmaat). 

Wij staan bekend om onze grote afmeting maatwerk lichtstraten. Vaak is het zo dat pas wanneer de dakdekker klaar is, wordt ingemeten en bij ons een maatwerk lichtstraat besteld wordt. Maar wanneer u zich van tevoren al een beetje verdiept in de mogelijkheden, is de kans groot dat u binnen onze collectie vaste afmetingen ook een passende lichtstraat kunt vinden! Onze lichtstraten in standaard maatvoering hebben een (extra) scherpe prijs, kunnen we (veel!) sneller leveren & deze kunt u ook inclusief “losse opstand” leveren. Redenen genoeg dus om onze standaard maten te overwegen.

Zit u momenteel in de “vooronderzoek fase”, oftewel er is nog geen dak, maar u weet wel al dat er een lichtstraat in moet komen? Dan is het vooral van belang dat u weet hoe de maatvoering tot stand komt, berekend wordt & waar u rekening mee dient te houden.

Zeker indien u gebruik wilt maken van een van onze standaard maten is het aan te raden om eerst even naar de “standaard” sparingsmaten te kijken! Onderstaand de belangrijkste zaken:
De uitgangspositie bij het inmeten (& bestellen) betreft de sparingsmaat, oftewel de maat van het “gat in uw dak”. Vervolgens wordt de opstand (minimaal 7 cm breed) bij de sparingsmaat opgeteld. Dit is de houten “verhogingsrand” die om de sparing wordt opgetrokken met als doel het dragen van de lichtstraat. Vervolgens wordt de “verplichte oversteek” hierbij opgeteld. Dit is het gedeelte van de lichtstraat dat uitsteekt “buiten de opstand”. Wij adviseren een oversteek (rondom) van 3,5 cm. De sparingsmaat + de opstand + de oversteek bepalen de totale (buitenwerkse) maat van de enkele glasplaat. Zo, nu kunt u direct aan de slag met het inmeten van de juiste lichtstraten (plat dak) van GLASvakwerk.nl!

Over de auteur