De zomer is voorbij en dat betekent dat het tijd is om je tuin winterklaar te maken. Hoewel dit niet per direct moet gebeuren, is het aan te raden om dit te doen voordat het begint met vriezen. Je kunt al wel vast je tuin herfstklaar maken! Maar hoe maak je je tuin herfst- en winterklaar? Wij zullen laten weten hoe jouw tuin klaar voor de winter wordt!

Je tuin herfstklaar maken

Hoewel je nog steeds geweldige herinneringen van de zomer in je hoofd hebt zitten of misschien zelfs wel nog een barbecue avond met vrienden gepland hebt, is het toch belangrijk na te denken over hoe je je tuin het beste klaarstoomt voor de herfst. Ook is het verstandig om nu alvast wat klusjes uit te voeren, aangezien het nu nog goed weer is. Wanneer het straks koud, guur en regenachtig is zul je jezelf dankbaar zijn!

Allereerst is het geven van een goede snoeibeurt ontzettend belangrijk. Eigenlijk moet je hier al een stuk eerder mee beginnen. Bij coniferen is dit al in augustus! Wanneer je bloemen hebt kun je deze het beste snoeien nadat zij uitgebloeid zijn. Wanneer je gaat snoeien is het wel belangrijk dat je het geschikte gereedschap gebruikt. Wanneer je een vijver hebt, is het belangrijk dat je deze goed schoonhoudt. Helemaal wanneer de bladeren van de bomen vallen, zullen deze in het water terechtkomen, richting de bodem zakken en uiteindelijk gaan rotten. Je kunt hier het beste een schepnet voor gebruiken. Ook de grasmat moet je niet vergeten! Hoewel je deze in de zomer regelmatig hebt moeten maaien, is dit vanaf de herfst niet meer nodig. Het beste kun je je gazon nog 1 keer maaien in Oktober en daarna hoef je de maaimachine niet meer uit de schuur te halen tot de eerste lentezon. Daarnaast is het belangrijk om je gazon schoon te houden en bladeren weg te harken. Wanneer je planten hebt die niet goed tegen de kou kunnen, is het verstandig om deze een warm plekje binnenshuis te geven.

tuin herfstklaar maken

Je tuin winterklaar maken

Wanneer je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, ben je al een heel eind! Zo kom je de herfst in ieder geval goed door. Om je tuin winterklaar maken, is het belangrijk dat je nog een aantal stappen uitvoert. In de winter is het juist handig om afgevallen bladeren te bewaren, omdat ze als het ware een isolatielaag vormen op de grasmat. Wanneer het nog niet aan het vriezen is, kun je ook nog een aantal bomen snoeien. Bijvoorbeeld de berk, de esdoorn of de kastanje. Deze bomen moet je enkel snoeien wanneer ze nog in blad staan! Wanneer het begint de vriezen en je hebt een vijver, is het aan te raden om je vijver niet volledig te laten dichtvriezen. Je zou hiervoor een onderwaterpompje kunnen gebruiken. Als laatste is het belangrijk om je planten te beschermen tegen de vorst. Dit kan met bijvoorbeeld windbreekgaas of vliesdoek. Zo is je tuin klaar voor de winter!

Over de auteur