Waar moet ik op letten in het geval van een aluminium profielen voor buiten? Veel bezoekers van tuinweb.com zijn uiteraard bezig met de tuin en het gebruik van aluminium profielen in de tuin wordt steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld als stabilisatieprofiel, of als afwerkingsprofiel. Maar kan elk aluminium profiel nu ook voor buiten gebruikt worden?

Om deze vraag te beantwoorden hebben wij navraag gedaan bij ALUMINIUMvakman.nl, een gespecialiseerde webshop in profielen van aluminium. Onderstaand het antwoord:

Aluminium voor buiten, waar op te letten?

Allereerst de opmerking dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen ‘brut aluminium’ en behandeld aluminium, met name geanodiseerd en gecoat aluminium. Brute aluminium profielen worden met name voor binnen gebruikt, maar kunnen in principe ook voor buiten gebruikt worden. In het geval van brut aluminium, ook wel onbehandeld aluminium genoemd, zal er altijd sprake zijn van een oxidelaagje. Aluminium dat in contact komt met zuurstof zal altijd een oxidelaagje vormen aan het oppervlakte, die het profiel zal beschermen tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan krassen, water / vocht, etc. 

Dus het oxidelaagje maakt onbehandeld aluminium geschikt voor buiten?

Ja en nee… Deze kenmerkende eigenschap van aluminium zorgt er in principe voor dat onbehandeld aluminium ook buitenshuis gebruikt kan worden, en ieder geval in basis beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Wel is het zo dat een aantal factoren zijn die de het aluminium profiel negatief beïnvloeden. Een aantal hiervan zijn: Contact met andere metalen, bepaalde zuren, chloor, zout (bijv. zeewater) en zeker ook ‘(vochtig) vuil’. In principe zal vuiligheid op het profiel, in welke soort dan ook, zorgen voor een lagere weerstand van het profiel.

Gebruik je aluminium profielen voor buiten, dan adviseren wij altijd om dit minimaal 2 keer per jaar (goed!) schoon te maken. Heeft u nog meer vragen over aluminium, of bent u gericht op zoek naar een profiel op maat, bekijk dan hier alle aluminium profielen van ALUMINIUMvakman >>.

Over de auteur