Bezit je een brak stuk terrein waarin een tuin zou moeten komen of ligt jouw hof er wat verwaarloosd bij? Geen nood, want jouw plannen voor een waar paradijs kunnen worden gerealiseerd! Lees onderstaande stappen voor inspiratie.

Plannen

De juiste aanpak begint met het stellen – en uiteraard beantwoorden – van enkele vragen aan jezelf:

Wat voor type tuin wil je aanleggen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort tuin je het liefst zou willen creëren. Dat is wellicht mede afhankelijk van de beschikbare oppervlakte en de ligging maar daar komen we zo op. Populaire typen tuin zijn:

 • Landschappelijke tuin
 • Monumentale tuinen
 • Dorps- of stadstuin
 • Geveltuin of verticale tuin
 • Bedrijfstuin
 • Boerderij/landgoed tuin
 • Vijvertuin
 • Kindvriendelijke of gezinstuin
 • Daktuin, dakterras of balkontuin

Wat is de ligging van je tuin?

Dit is een aspect dat je niet kunt veranderen, maar waar je wel op in kunt spelen door het ontwerp ervan aan te passen. Mocht je tuin namelijk van zichzelf te weinig licht opvangen, dan zal dat gevolgen hebben voor de ideale positie van sommige planten en gewassen. Ligt je tuin op het noorden, dan vangt deze weinig zon op en is logischerwijs ondergedompeld in schaduw. Dit laatste is bij een tuin op het zuiden juist niet het geval omdat deze veel zonlicht opvangt. Een tuin die op het oosten is gericht vangt in de ochtend veel zon op, bij een westelijk gelegen tuin heb je voornamelijk zonlicht in de namiddag en avond.

Wat voor type grond heeft je tuin?

Het soort grond in je tuin is cruciaal voor wat je er wilt verbouwen. Hier volgen de belangrijkste grondsoorten en hun eigenschappen:

 • Leemgrond

Een vruchtbare grondsoort waarin planten volop kunnen groeien.

 • Kleigrond

Een grondsoort die veel voedingsstoffen vasthoudt, mits deze eerst wordt bewerkt.

 • Zandgrond

Hierin kunnen planten groeien, maar een betere kans op groei en bloei heb je wanneer je deze mengt met humus.

 • Veengrond

Verschillende planten kunnen hierin goed groeien, ondanks de lage pH waarde. Deze waarde kan worden verhoogd door kalk te strooien.

 • Losse grond

Dit grondtype is ideaal als ondergrond voor je tuin. Het bestaat deels uit klei, dat bekend staat om de perfecte opname van voedingsstoffen.

Mocht de vochtigheidsgraad van je grond te hoog zijn om de gewenste gewassen te laten groeien, dan is het aanleggen van drainage altijd verstandig. Is de grond juist niet nat genoeg? Leg dan een beregeningsinstallatie aan.

Wat voor verlichting gaat jouw tuin sieren?

Idealiter geniet je ook ‘s avonds van de trots die jouw tuin heet. Je kunt de sfeer versterken door één of meerdere van de volgende typen verlichting te installeren:

 • Grondspots
 • Staande lampen
 • Wandlampen
 • Buitenspots met eigen lichtbron
 • Gloeilampen of halogeen lampen

Lees je van tevoren wel goed in over de lichtopbrengst per bron. Bovendien heb je in de meeste gevallen een grondkabel nodig om de belichting te realiseren. Er bestaan echter lampen die zich beroepen op zonnecellen.

Welke planten zullen er groeien in je tuin?

De plantensoorten die je in je tuin wilt en kunt opnemen zijn afhankelijk van onder andere de ligging van je tuin en de grondsoort. Sommige bloemen en planten hebben nu eenmaal meer licht nodig dan anderen en kunnen in specifieke typen grond niet gedijen. Laat je hierover van tevoren goed informeren.

Hoe ga je het geheel van je tuin vormgeven?

Daarmee bedoelen we de specifieke indeling. Hiervoor is speciale software verkrijgbaar, hoewel je natuurlijk ook zelf een tekening kunt maken, gebaseerd op een plattegrond van je tuin. Wil je misschien een vijver laten plaatsen? Houd dan rekening met diverse accessoires voor onderhoud, zoals filters, pompen en verlichting.

Houd je rekening met vrijkomend afval bij de aanleg?

Zonder bot over te willen komen, het antwoord op deze vraag kan maar beter een volmondig ‘ja’ zijn! Afgezien van grond en graszoden zul je wellicht heel wat bladeren, takken, stronken en ander groenafval te verwerken hebben. Misschien zelfs wel hekwerk, al dan niet gemaakt van organisch materiaal. Bereid je hierop voor door een geschikte afvalcontainer klaar te hebben staan voordat je begint.

Budgetteren

Breng goed in kaart wat je al hebt en wat er nog nodig is om jouw tuindroom te kunnen vervullen. Denk hierbij aan kosten van materialen, gereedschappen en ingehuurde professionals. Een goed overzicht van de kosten voorkomt dat je straks voor nare verrassingen komt te staan.

Uitvoeren

Tenzij je alleen maar grond hebt die invulling nodig heeft, zul je waarschijnlijk beginnen met het creëren – en verwerken – van een hele hoop afval. Een passende afvalcontainer huren is daarom zeer verstandig. Let bij het kiezen van de bak goed op wat er allemaal wel en niet in gedeponeerd mag worden. Ook heb je een ruime keuze aan afmetingen van de containers, die je kunt aanpassen op je tuinoppervlakte en de omvang van je afvalstromen.

Schroom bovendien nooit om je familie, vrienden of buren in te schakelen voor hulp bij het uitvoeren van je project. En daarnaast zijn er voldoende hoveniers om uit te kiezen. Zo weet je zeker dat jouw droomtuin werkelijkheid wordt, of je nu groene vingers hebt of niet!

Over de auteur