Wil jij graag een robotmaaier kopen, maar twijfel je nog een beetje over deze aankoop? Wellicht houdt de relatief hoge aankoopprijs je tegen, zeker in vergelijking met de standaard grasmaaiers. Toch brengt een robotmaaier veel voordelen met zich mee. Zo hoef je zelf geen gras meer te maaien, wat je veel vrije tijd oplevert. En als je op vakantie bent, hoef je je geen zorgen te maken want de robot houdt het gras ondertussen mooi kort. In deze blogpost zetten we de belangrijkste voordelen van een robotmaaier op een rijtje!

1. Robotmaaier kopen: een mooi en gezond gazon

De meeste robotmaaiers rijden twee à drie keer per week uit op een hoge maaistand. De robot topt het gras en laat de snippers op het gazon achter. Dit zorgt ervoor dat je gazon niet uitdroogt. Aangezien de robot een paar keer per week zijn werk doet, zijn de snippers zo kort dat je ze nauwelijks ziet liggen tussen het gras. En omdat de bodem met deze snippers wordt bedekt, heb je ook minder last van onkruid. Een mooi en gezond gazon dus!

Robotmaaier kopen Dit zijn de voordelen van een robotmaaier

2. Voordelen van een robotmaaier: nuttig afval

Grasafval kan prima op de composthoop, maar als je een paar vierkante meters gras (of meer) hebt, doe je dit beter niet. De hoeveelheid is al snel te groot zodat de rest van de compost verstikt wordt. En als je niet de ruimte hebt om het gras ergens uit te strooien, moet je dus regelmatig naar het milieupark rijden. Geef toe: er zijn leukere manieren om je vrije tijd te besteden, toch? Met een robotmaaier heb je geen afval, maar krijg je wel een goede voedingsstof voor de bodem. 

3. Slim tuinieren

Het is heel leuk om te zien hoe de robotmaaier kriskras door de tuin rondrijdt. Echter is dit niet zonder reden. De robot weet perfect wat hij doet! Door de slimme mini computer binnenin past de maaitijd- en plek automatisch aan op basis van de groei van het gras. Wanneer hij de rand van het gazon aanraakt, draait hij om onder een bepaalde hoek en rijdt hij verder tot de volledige oppervlakte is gedaan. Het kriskras rijden laat je gazon er zo natuurlijk mogelijk uitzien! Hou je van strakke lijnen? Geen zorgen, er bestaan ook robotmaaiers die voor klassieke grasbanen zorgen.

4. Weinig onderhoud 

Nog meer voordelen van een robotmaaier? Robotmaaiers hebben weinig onderhoud nodig. Het enige wat je moet doen, is de onderkant van het overtollige gras verwijderen. Wees wel voorzichtig met de scherpe messen! In het begin van je aankoop moet je ook een kabel rond het parcours leggen, wat overigens niet ondergronds moet gebeuren. Je kunt hem gewoon vastzetten op het gazon. In het begin zie je de kabel liggen, maar na een paar weken verdwijnt hij in het gras. 

Echter blijft de kabel wel kwetsbaar. Als je vaak tuiniert of ieder jaar verticuteert, graaf je de kabel toch beter in. Je hebt er een speciale kabelmachine voor nodig, en het ingraven duurt zo’n twee à drie uur. Uiteraard hoef je deze klus niet zelf te doen als je het niet ziet zitten. De leverancier van je grasmaaier kan dit ook voor jou doen.

Robotmaaier kopen

5. Weinig geluid

Een robotmaaier is veel stiller dan een standaard grasmaaier. Echter maken sommige robotmaaiers toch nog wat lawaai, wat storend kan zijn voor jou en je buren. Zeker als de maaier meerdere keren per week een rondje in de tuin doet. Een robotmaaier met 58 dB(A)  is ideaal, boven de 60 dB(A) kan het storend worden. Ga je een robotmaaier kopen? Dan is dit zeker een punt om op te letten!

6. Robotmaaier app

Ben je niet vaak thuis? Dan kan een robotmaaier met app interessant zijn. In dat geval krijg je een melding als er iets aan de hand is. Als er bijvoorbeeld een dikke tak van de boom op het gazon valt en de maaier zich hierin vastrijdt, krijg je een berichtje. Je kunt de maaier ook perfect van op de app bedienen vanuit je ligstoel in de zon, of als je op vakantie bent.

7. Minder last van hooikoorts

Heb je last van grasallergieën of hooikoorts? Ook dan is het een goed idee om een robotmaaier te kopen. De reden hiervan is dat de allergenen niet gemakkelijk in de lucht komen, omdat de maaier het gras constant kort houdt. 

Zo, dit zijn de belangrijkste voordelen van een robotmaaier. Oké, je betaalt iets meer dan voor een gewone grasmaaier, maar je bespaart er wel tijd en gemak mee. Bovendien ban je afval uit de tuin, wat je dan weer ritten naar het milieupark bespaart!

Robotmaaier kopen? Dit zijn de beste robotmaaiers op dit moment!

Bosch Indego XS 300 Robotmaaier
Klik hier als je meer wil weten over de Bosch Indego XS 300 Robotmaaier
GARDENA Robotmaaier smart Sileno 2000
Meer info over deze GARDENA Robotmaaier smart Sileno 2000 vind je hier
LandXcape robotmaaier
Alle info over de LandXcape robotmaaier vind je hier
GARDENA SILENO life
Klik hier voor meer info over bovenstaande robotmaaier
McCulloch robotmaaier ROB S600
Klik hier voor meer info over de McCulloch robotmaaier ROB S600

Over de auteur