Soms lijkt het net of het gras van anderen net wat groener is dan de uwe. Dit komt waarschijnlijk omdat uw gazon waarschijnlijk last heeft van overtallig onkruid en mos. Laat je gazon dan verticuteren, hierdoor kom je van dit overtallige gras en onkruid af zonder dat je gras beschadigt raakt. En hoewel dit misschien ingewikkeld klinkt kun je het omvatten als je gazon de kans te geven te ademen.

Al in de winter vormt zich meestal al een laagje dik mos. Deze volle en verstikkende viltlaag bestaat voor een merendeel uit mos, dood gras en onkruid. Deze laag neemt alle ruimte van het gras in en verstikt hierbij als het ware het rest van het gras. Door een gazon om de zoveel tijd grondig te laten verticuteren komt deze ruimte weer vrij en kan je gras weer vol groeien.

tuinenweb1

Hoe verticuteer je een gazon?

Een gazon verticuteren kun je het beste laten doen in het voorjaar. Dit geeft je ook de kans om gelijk uw gazon te bemesten, kale plekken in te zaaien of graszoden te laten leggen.

Bij het verticuteren moet je ervoor zorgen dat al je benodigde gereedschap over een goede punt beschikt en vooral scherp zijn. Een bot stuk gereedschap kan namelijk het gras doen scheuren waardoor dode delen in het gras ontstaan. Begin met het maaien van het gras, de ideale hoogste van je gazon is hierbij ongeveer 3 cm.

Een maaimachine heeft vaak de neiging iets te snel over het gras te gaan. Zorg er dus voor dat je niet sneller gaat dan loopsnelheid en ga indien nodig twee keer over sommige stukken. Wijk hierbij de al geverticuteerde stukken gras, je wilt natuurlijk niet dat al je harde werk voor niks. Ruim na het maaien eerst alles goed op en begin dan langzaam met verticuteren.

De verticuteer machines

Als je zelf graag aan de slag gaat is een verticuteer machine een prima optie. Zo’n machine kun je meestal prima met de hand bedienen en zijn perfect voor achter in de tuin of voorhuis. Als je echter over een groot gazon beschikt is het aan te raden om een verticuteer machine te gaan dat beschikt over een elektrische of benzine motor. Als alles tenslotte gecerticuteerd is en alles opgeruimd is kun je weer volop genieten van je perfecte gazon!

Bron: tuinengras.nl

 

Over de auteur