Heb jij tuinmeubelen in de tuin staan? Dan is het belangrijk dat je deze op een juiste manier onderhoud. Als je namelijk geen onderhoud pleegt, kan het zijn dat de tuinmeubelen binnen enkele jaren niet meer gebruikt kunnen worden. Bij een goed onderhoud zorg je er echter voor dat je de meubels jarenlang kunt blijven gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk voor houten tuinmeubelen dat je ze behandeld met tuinbeits. In dit blog bericht willen we je graag informeren over het onderhouden van je tuinmeubels. 

Het materiaal van de tuinmeubelen

Allereerst is het belangrijk om te weten welke materialen je gebruikt hebt voor het realiseren van de tuinmeubelen. Een houten tuinmeubel heeft namelijk ander onderhoud nodig dan een metalen meubel met metaalverf. Ook als de stoel, tafel of bank gemaakt is van een mix van metaal en hout heb je een ander onderhoud. Voor metaal is het bijvoorbeeld mogelijk dat het gaat roesten. Bij hout is dit natuurlijk niet het geval. Zorg er daarom voor dat je precies weet waar je tuinmeubelen van zijn gemaakt alvorens je onderhoud gaat plegen.

Tuinmeubelen schoonmaken

Voordat je gaat beginnen met het onderhouden van de tuinmeubelen, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt. Zorg er eerst voor dat de meubels los staan van andere. Eventueel zet je ze op het grasveld, zodat je er goed bij kunt. Vervolgens ga je ze eerst schoonmaken met de hand. Haal alle blaadjes van de tuinmeubelen af en gebruik een zachte borstel om het zand van de meubels af te halen. Door deze eerste schoonmaak te doen, haal je al het grove vuil van de tuinmeubelen af en zal het plegen van onderhoud vele malen makkelijker worden. Met name in de winter regent het veel. Hierdoor is er veel zand dat omhoog spat en tegen de tuinmeubelen aankomt. 

Ben jij op zoek naar een sterke beits of metaalverf? Neem direct een kijkje op Wovar.nl. Dit is de specialist op het gebied van hout en metaal verzorging!

Afspoelen van de tuinmeubels

Nadat je het grove vuil verwijderd hebt van de tuinmeubelen, ga je aan de slag met water. Met het water spoel je het overige vuil weg. Gebruik hiervoor een sopje met zeep of met een tuinmeubelreiniger. Gebruik nooit een hogedrukspuit om de tuinmeubels schoon te maken. Met een hogedrukspuit kun je namelijk de tuinmeubelen beschadigen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je een spons of een zachte borstel gebruikt om al het vuil van het meubel te verwijderen. Ook als je met metaal te maken hebt, is dit een goede, eerste stap.

Hardnekkige tuinmeubels schoonmaken

Staan je tuinmeubels al jaren buiten, zonder dat je hier onderhoud aan hebt gepleegd? Dan kan het zomaar zijn dat ze viezer zijn dan dat je zomaar schoon krijgt. Bij een houten tuinmeubel kan er bijvoorbeeld groene aanslag ontstaan. Deze kun je verwijderen met een speciale algenverwijderaar. Dit zorgt ervoor dat het hout niet beschadigd wordt, maar de groene aanslag wel verwijderd wordt. Het metaal kan daarnaast ook met veel roest beslagen zijn. Om dit schoon te maken kun je eerst een spons en water gebruiken. Als dit niet genoeg werkt, dan kun je overgaan tot een roestverwijderaar. Deze zorgt ervoor dat de roestplekken gemakkelijker verdwijnen. Let er wel op dat deze vaak een tijdje in moet trekken om een goed resultaat te laten zien. Tot slot kun je de tuinmeubelen voorzien van een nieuwe kleur. Als je tuinmeubelen al een lange tijd staan, kan de kleur namelijk vervaagd zijn. Gebruik hier een mooie hout- of metaalverf vor!

Over de auteur