Het mooie van tuinmeubiliar van hardhout is dat deze tuinmeubels lang meegaan. Maar dat betekent niet dat ze geen onderhoud met Cetabever nodig hebben. Na verloop van tijd worden de meubels namelijk grauw en grijs. Het onderhouden van houten tuinmeubelen vereist een speciale aanpak. Als je dure houten meubels voor in de tuin hebt aangeschaft, wil je die natuurlijk in een goede staat houden. Maar hoe doe je dat op een effectieve manier? De adviezen en tips hieronder helpen je een eind op weg om jouw tuinmeubilair van hout met Cetabever in een goede staat te houden.

1. Poets de meubelen op

De eerste stap in het onderhouden van (hard)houten tuinmeubilair is het oppoetsen van het hout. Dit dient te gebeuren met een zachte borstel, zodat je het hout niet beschadigt. Voor het reinigen van het houten oppervlakte kun je gebruikmaken van een sopje met groene zeep. Verder zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor tuinmeubels verkrijgbaar die het meest effectief zijn. Gebruik voor het reinigen zeker geen hogedrukspuit. Als je dit doet kan dat namelijk leiden tot beschadiging van de beschermlaag die op het hardhout zit. Heb je de meubels eenmaal schoongeborsteld – al dan niet met zeep – laat het hout dan minstens 24 uur opdrogen.

2. Schuur het hout op

Hierna moet het schone hout opgeschuurd worden. Dit is belangrijk om de lak cq. verf goed te laten hechten. Kies voor schuurpapier of een schuurspons met een wat grovere korrel als je hardhouten tuinmeubels schuurt. En schuur qua richting in de lengte van de houtgroeven.

3. Kies een verfsoort: olie, beits, lak of verf

Hierna is het tijd om te kiezen voor een goede verf- of laksoort van Cetabever. Zo is olie een goed middel om te zorgen dat het hout vitaal blijft. Olie vult alle naden en gaatje op en zorgt ervoor dat het hardhout lang goed blijft. Beits is ideaal als je een beschermlaag wilt scheppen die tegen elk weertype beschermt. Voordelig aan beits is verder dat dit middel in allerlei kleurvarianten beschikbaar is. Beits trekt die in het hout en kan, anders dan verf, niet gaan bladderen. Een derde optie is het gebruik van lak. Lak staat erom bekend dat dit dekmiddel beter beschermt dan beits of olie. Nadelig is wel dat lak kan barsten en dat een klein stuk bijwerken met lak niet mogelijk is. Ten slotte kun je nog verf gebruiken. Prettig aan verf is de enorme keuze aan kleuren die je hebt.

4. Laten drogen

Nadat het dekmiddel is opgedroogd, neem hiervoor minimaal 24 uur, kun je gaan genieten van jouw herboren tuinmeubilair. Veel plezier toegewenst van tuinmeubels die weer als nieuw ogen en het leefcomfort in de tuin aanzienlijk vergroten!

Over de auteur