De tuin is vaak de favoriete plek van zowel beestje als baasje om samen te vertoeven en te stoeien. Maar hoe zorg je er voor dat alles er piekfijn blijft uitzien en vermijd je dat je huisdier schade aanricht? Met enkele kleine aanpassingen en eenvoudige tips behoud je een mooie tuin waar zowel jij als je huisdier zich kiplekker voelen.

Zorg voor een eigen plekje

Een plek in de tuin die er wat robuuster bij ligt en waar je dier zich niet aan regels hoeft te houden, is altijd een succes. Hoge beplanting en voldoende speelruimte zullen je huisdier zeker kunnen bekoren.
Je hond van begin af aan leren zijn behoefte op een bepaalde plek te doen, voorkomt ongewilde bemesting van je tuin. Helemaal netjes wordt het als je hond weet dat dit enkel buiten de tuin kan, bijvoorbeeld tijdens het wandelen.

Let op met giftige planten en giftige stoffen

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar er zijn een aantal planten die een gevaar vormen voor huisdieren. Giftige beplanting zoals taxus, lelietje-van-dalen en kardinaalsmuts kunnen voor ernstige problemen zorgen wanneer ze opgegeten worden.
Ook stekels en doornen kunnen je onstuimige huisdier flink wat schade berokkenen.
Je houdt je huisdier ook best uit de buurt wanneer je je tuin bemest. Vooral honden worden aangetrokken tot de geur en zien dit vaak als etenstijd.

Voorzie voldoende afleiding

Een hond gaat zich al snel vervelen en gaat zelf op zoek naar afleiding. Voorzie voldoende speelmogelijkheden voor je trouwe viervoeter en biedt hem hondenspeelgoed aan. Zo voorkom je dat hij zich tegen je tuin keert. Bij Brekz vind je online een ruim assortiment aan geschikte speeltjes.

Geef het goede voorbeeld

Je huisdier houdt je best op afstand als je gaat tuinieren. Het is niet verstandig om in aarde te gaan wroeten waar je hond bij is. De kans is groot dat hij namelijk een handje (of pootje) wil toesteken en putten zal beginnen graven!

Baken delicate zones af

Pas gezaaid gras of een mooi onderhouden moestuintje: je houdt je trouwe viervoeters best op afstand. Baken de zones waar je hen liever niet ziet goed af met een geschikte omheining en wees consequent in wat je hen toelaat. Laat hier ook bijvoorbeeld geen hondenspeelgoed slingeren en houdt hun aandacht weg van delicate plaatsen. Ook een verticale moestuin kan een slimme oplossing zijn.

Voorkom frustratie bij je huisdier

Als je hond gevoelig is voor voorbijgangers of zich steeds laat opjutten door de kat van de buren, dan gaat hij vaak enorm wild te keer en vertrappelt hij alles wat op zijn pad komt. Probeer dit te vermijden en zorg voor een barrière. Een hoge afsluiting en dichte beplanting zorgen voor meer privacy en rust, zowel voor baasje als dier.

Een mooie tuin combineren met een tevreden huisdier dat toch naar hartelust kan stoeien, is dus helemaal niet moeilijk, maar vergt misschien wel wat voorbereiding. Mits enkele duidelijke afspraken en kleine ingrepen tover je je tuin in geen tijd om in een paradijs voor mens en dier.

Over de auteur