Alles over het gras sproeien

Gras sproeien op warme droge zomerdagen; hoewel het Nederlandse klimaat erg geschikt is om een mooi gazon in te onderhouden – gezien de relatief hoge kans op neerslag – is het toch belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer het te droog wordt. Vooral op warme dagen is een degelijk onderhoud van het gazon belangrijk om een goed wortelsysteem te doen ontwikkelen. Hierdoor is het gras beter bestand tegen onder andere uitdroging en ziektes.

Het gras sproeien op warme droge zomerdagen

Vooral tijdens de zomermaanden en het voorjaar is het belangrijk om het gras goed te verzorgen, aangezien aanhoudende droogte of warme periodes de kwaliteit en levensduur van het gras drastisch kunnen verminderen. Het gras bewateren is in dit geval essentieel om het er weer fris en groen te doen uitzien.

Als het gras niet voldoende beregend is dan kan het er geel gaan uitzien, en dat is het eerste teken dat er iets mis is. Het gras zal ook steeds meer last beginnen te krijgen van onkruid maar het gazon sproeien, maaien en bemesten kan dit tegengaan. Om het gazon optimaal te onderhouden zou je eigenlijk het vochtgehalte van het gras regelmatig moeten controleren. Op die manier weet je precies waneer je moet sproeien!

Het gras bewateren bij vergeling

Als het erg warm is kan het gras gauw gaan verkleuren. Tijdens lange, droge periodes wordt het snel geel, en controle tijdens de lente en de zomer is dan ook belangrijk. Als er echter niet naar wordt gekeken, dan is de kans dat het gras afsterft boven de grond heel groot, hoewel de wortels zelf nog intact zullen blijven.

gras sproeien

Het gazon sproeien

Maar wanneer moet je nu precies het gras sproeien? Zodra de eerste symptomen van aanhoudende droogte zichtbaar zijn, namelijk wanneer het doffer wordt en van kleur verandert. Andere kenmerken zijn een verlies aan veerkracht en vergeling. Als je dan niet goed sproeit, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn!

Het kan zelfs zijn dat niet enkel het bovengrondse gras maar ook de wortels onder de grond, gaan afsterven – en dat moet hoe dan ook vermeden worden. Zodra de temperatuur meer dan 20 graden is sproei je het gazon best twee à drie keer per week. Het spreekt voor zich dat hoe warmer het wordt, hoe vaker je best het gazon besproeit.

Het gras sproeien: wanneer best niet?

Het is beter om niet te sproeien als de zon erg feel schijnt – niet enkel bij gras, maar ook voor alle andere soorten begroting in de tuin zoals bloemen en planten. Als de waterdruppels op het blad terecht komen werken ze eigenlijk als een soort vergrootglas, waardoor ze het glas als het ware kunnen verbranden – en die schade is onherstelbaar. Het is daarom aangeraden om pas te sproeien als de zon minder hard schijnt, of ’s morgenvroeg voor hij opkomt!

Als je na 6 of 7 uur ’s avonds sproeit dan kan het gazon nog goed opdrogen, waardoor er heel moeilijk schimmel zal kunnen ontstaan. Vooral bij planten is dit van groot belang aangezien deze hier gevoelig voor zijn. Het is trouwens beter om te sproeien als het lichtjes waait, zodat het vocht niet te lang tussen de bladeren blijft hangen. Het gras sproeien op warme droge zomerdagen is dus een werkje waar heel wat bij komt kijken!

Over de auteur