Als je relatief nieuw bent in tuinieren, heb je misschien hier en daar de term ‘mulchen’ gehoord. Het is eigenlijk een eenvoudig concept en gemakkelijk thuis te doen en als resultaat word je beloond met gezondere planten en minder onderhoud buitenshuis. Simpel gezegd, mulch is een laag materiaal die je rond je tuinplanten legt, helemaal bovenop de grond. Dit kan variëren van zelfgemaakte compost tot bladvorm, grind en meer, en ze hebben allemaal hun voordelen.

Om het meeste uit mulchen te halen, zijn er enkele handige tips om in gedachten te houden, inclusief wanneer en hoe je dit moet doen. We hebben alles verzameld wat je moet weten om aan de slag te gaan, met tal van tips!

Wat zijn de verschillende soorten tuin mulch?

In grote lijnen zijn er twee verschillende soorten mulch: biologisch afbreekbaar en niet-biologisch afbreekbaar.

Biologisch afbreekbare (ook wel organische) mulch soorten ontleden na verloop van tijd. Voorbeelden hiervan zijn compost, gemaaid gras, versnipperde bladeren en schors. Het is gemakkelijk te verspreiden en heeft het voordeel dat het de bodem verbetert als het afbreekt. Dit type mulch moet echter om de paar jaar worden vervangen.

Niet-biologisch afbreekbare mulch soorten breken niet af: denk aan grind en kiezelstenen. Landschap stof is een andere niet-biologisch afbreekbare optie en een populaire keuze voor moestuinen. Ze zijn een meer onderhoudsarme optie, maar ze zullen geen voedingsstoffen aan de grond toevoegen. Bovendien kunnen stenen een gedoe zijn om te verplaatsen en te vervangen als je nieuwe bloemen en struiken moet planten. Kies organische mulch als je merkt dat je de grond moet afgraven en mulch moet verplaatsen, en kies anorganische mulch als je het gewoon wilt leggen en vergeten. 

Wat zijn de voordelen van mulchen?

Mulch wat is het en hoe gebruik je het

Onkruid onderdrukken

Een van de grootste voordelen van het mulchen van je planten is dat het de groei van onkruid vertraagt, omdat het het zonlicht blokkeert dat ze nodig hebben om te groeien. 

Vocht vasthouden

Mulchen zorgt ervoor dat het water niet te snel uit de grond verdampt, wat betekent dat je de planten minder vaak water hoeft te geven. Dit is vooral handig als je periodes van droogte verwacht. Als je niet op moeder natuur kunt vertrouwen om je tuin water te geven, realiseer je je ineens hoeveel water deze echt nodig heeft. Voorkomen dat water verdampt, wordt dus heel belangrijk.

Je bodem verbeteren

Zoals gezegd, breken biologisch afbreekbare mulches af. Sommige soorten, met name bladschimmel en zelfgemaakte compost, zullen de voedingswaarde van de tuingrond verbeteren. Ze zullen ook de structuur van de bodem ten goede komen door de beluchting en drainage te verbeteren.

Zie mulch als een deken die je planten beschermt tegen guur winterweer. De belangrijkste taak om de winter in te gaan, is om de planten goed te laten mulchen met compost, houtsnippers, hooi of een soortgelijk organisch biologisch afbreekbaar materiaal. Deze laag beschermt de wortels van je planten tijdens koude en droge periodes door de bodemtemperatuur te matigen en vocht rond de wortels te houden. 

Esthetische aantrekkingskracht verhogen

Last but not least kan mulchen het algehele uiterlijk van de borders verbeteren. Schors splinters en grind kunnen ze een veel mooier uiterlijk geven in tegenstelling tot bijvoorbeeld kale grond.

Hoe te mulchen

Mulchen is een must voor een onderhoudsarme border: bedek gewoon het hele bed. Maar je kunt ook mulch rond individuele planten aanbrengen. Als het laatste het geval is, probeer dan de mulch uit te breiden zodat deze overeenkomt met de breedte van de plant. Probeer al het onkruid te verwijderen voordat je het aanbrengt, en geef het gebied ook water als het droog is: op die manier houdt het het vocht vast. Houd het van de kruin af, omdat het vocht kan verzamelen als het regent, waardoor de kroon kan gaan rotten. Als je landschap doek over een bloembed gebruikt, hoef je niet per se eerst onkruid uit de grond te verwijderen, omdat dit ze snel zal verstikken. Je kunt de stof overigens bedekken met mulch voor een meer esthetische afwerking.

alles over mulch

Hoe dik moet een laag mulch zijn?

Als je mulch neerlegt, leg dan een laag van 4 tot 6 cm dik. Is de laag dunner dan krijg je niet alle voordelen van de mulch, maar maak je deze laag te dik, dan kan het een gastheer zijn voor schadelijk ongedierte.

Wanneer moet je de borders mulchen?

Je kunt op elk moment van het jaar mulchen, maar de meeste tuiniers behandelen het als een taak in de late lente of vroege herfst, of beide, afhankelijk van of het moet worden bijgevuld. Mulch die in de herfst wordt aangebracht, biedt die allerbelangrijkste winterbescherming. Breng het aan voordat de grond hard wordt door vorst. Bovendien zullen wormen, die dan nog steeds actief zijn omdat de grond wat warmte van de zomerzon heeft vastgehouden, de mulch in de grond integreren!

Over de auteur