Je kunt een tuinrenovatie zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt, maar een goede renovatie van de tuin begint bij een goede basis. Maar wat is nu precies de basis wanneer je een tuin gaat renoveren? Net als dat elk huis anders is, is ook elke tuin weer anders dan een andere tuin. Daarom is er ook niet één richtlijn als het gaat om een tuinrenovatie, wel kunnen we een paar richtlijnen geven welke kunnen helpen bij een goede basis. Benieuwd naar de goede basis voor de tuinrenovatie? Lees dan deze blog en je komt erachter.

Het leeghalen van de tuin 

In de grote lijnen is het renoveren van een tuin het zelfde principe als het renoveren van een huis, eerst moet je het oude weghalen voordat je er wat nieuws van kan maken. Zo is het bij een renovatie van de tuin van belang dat je eerst de tuin leeghaalt, denk hierbij aan het weghalen van de bestrating als je die hebt, de planten en de schutting schermen of de heg. De intentie van een renovatie is tenslotte niet besparen, maar om de renovatie echt goed en uitgebreid aan te pakken. Mocht je bijvoorbeeld een boom in de tuin hebben staan welke je graag in de tuin wilt houden, moet je deze alsnog uit de tuin halen maar kun je deze bij de opbouw van de tuin wel weer terug plaatsen.   

Voorbereiden voor de opbouw

Voordat je begint met het opbouwen van de tuin, zijn er een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je er eerst voor zorgen dat de ondergrond van de tuin strak gemaakt wordt en waterpas ligt, om te voorkomen dat je een scheve tuin krijgt. Ook wordt het aangeraden om eerst een plan te maken van wat je in de tuin wilt hebben en hoe groot alles wordt, zodat je zeker weet dat het plan ook een kans van slagen heeft. Na het maken van het plan wil je het liefst ook alle materialen al in huis hebben, zo voorkom je dat je niet verder kan omdat je bepaalde materialen nog niet hebt. 

Het opbouwen van de tuin

Nu is het dan eindelijk tijd voor het opbouwen van de tuin. Het is van belang dat je eerst de hout beton schutting plaatst, voordat je de bestrating in de tuin legt. Zo weet je zeker waar je de straatstenen netjes de grens kan laten aangeven, in plaats van dat je de rand van het straatje weer opnieuw kan leggen. Wanneer je een straat gaat leggen moet je er wel zeker van zijn dat deze waterpas ligt. 

Over de auteur