Door je vlonderplanken goed te onderhouden, kun je de levensduur van de planken verlengen. Hoe je de planken het beste kunt onderhouden, lees je in dit artikel. Zo worden er op deze pagina drie algemene en praktische tips gegeven voor het beste onderhoud van jouw vlonderplanken in de tuin.

Gebruik het juiste schoonmaakmiddel voor iedere vlek

Zit er een vlek op jouw vlonderplanken, dan kun je deze vlek verwijderen. Wel moet je dit met het juiste schoonmaakmiddel doen. Welk schoonmaakmiddel je nodig hebt om de vlek op jouw plank in de tuin te verwijderen, is afhankelijk van de samenstelling van de vlek. Roestvlekken worden bijvoorbeeld verwijderd met reinigingsmiddel op basis van fosforzuur, terwijl olie- en vetvlekken met een ontvettingsmiddel en warm water verwijderd worden. En heb je schimmel op je vlonderplanken zitten? Dan gebruik je een reinigingsmiddel met natriumhypochloor, ook wel bleekwater genoemd. Dit reinigingsmiddel verwijdert schimmelvlekken optimaal.

Extra tip: probeer een reinigingsmiddel altijd eerst op een onopvallend stuk van de vlonderplank. Laat het reinigingsmiddel lelijke vlekken achter, dan zie je dit direct en weet je dat je de rest van de vlonderplank niet met hetzelfde middel moet behandelen. Zeker als je niet zo goed weet welk reinigingsmiddel je moet gebruiken of je een reinigingsmiddel voor het eerst gebruikt, is dit slim om te doen.

Reinig regelmatig de tussenruimtes van de vlonderplanken

Er zit altijd een beetje ruimte tussen twee vlonderplanken in en dit is niet voor niets. De ruimte die tussen de planken zit, zorgt er namelijk voor dat het water op de planken goed afgevoerd kan worden. Omdat het regelmatig regent in Nederland, is dit erg belangrijk. Zitten de tussenruimtes dicht door mos of door andere viezigheden, dan kan het water niet meer goed afgevoerd worden. Dit betekent dat er plassen op de vlonderplanken gaan liggen. Plassen maken de planken niet alleen glad, maar zorgen ook voor het ontstaan van lelijke vlekken. Maak de tussenruimten daarom regelmatig schoon en je hebt hier geen last meer van.

Verwijder krassen met schuurpapier

Door het verschuiven van tuinmeubelen op jouw vlonderplanken, kunnen er krassen ontstaan in het hout. Deze kun je eenvoudig en snel verwijderen door gebruik te maken van schuurpapier. Neem niet al te grof schuurpapier, schuur tegen de richting van de groeven van het hout in en je ziet dat de krassen vanzelf verdwijnen. Wel moet je er rekening mee houden dat het geschuurde oppervlak een iets andere kleur zal krijgen dan het niet-geschuurde oppervlak van de vlonderplanken. Dit is niet permanent, maar zal binnen 10 tot 14 weken weer bijtrekken. Schrik dus niet van een verkleuring, want dit is normaal bij het schuren van vlonderplanken.

Composiet vlonderplanken

Om zo min mogelijk onderhoud te hoeven plegen aan je vlonderplanken, kun je natuurlijk ook nog altijd kiezen voor composiet vlonderplanken van Homingxl. Deze vlonderplanken zijn een samenstelling van hout en kunststof en zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij. Naast onderhoudsvrij zijn de vlonderplanken ook nog eens spintervrij en worden zo ook met nat weer niet glad.

Over de auteur