Het plaatsen van een blokhut in de tuin wordt steeds populairder. Een echte blokhut heeft namelijk een geheel andere uitstraling dan een tuinhuisje. Een blokhut is normaliter vrij robuust en bestaat uit grove planken. Het is zelfs zo dat de echte blokhutten die je in de Verenigde Staten en Canada ziet, uit complete boomstammen bestaan. Dit maakt dergelijke blokhutten tot volledig functionerende woningen met een goede isolatie. Al worden zulke blokhutten in Europa vaak niet gebuikt om in te wonen, omdat deze blokhutten niet aan de gestelde Europese isolatie eisen voldoen. Toch is er een groei te zien van het aantal kleinere blokhutten die in de tuin gezet worden en voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. Wil je ook een moderne blokhut in je tuin? Kijk dan eens op Blokhuttenoutlet.nl, waar je een grote keuze hebt uit verschillende soorten blokhutten.

Wat is het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis?

Een tuinhuis in de tuin is in veel Nederlandse tuinen vrij standaard. Dit kunnen heel eenvoudige tuinhuizen zijn, tot hele luxe tuinhuizen. Meestal wordt een tuinhuis gebruikt voor het opbergen van bijvoorbeeld tuingereedschap. Het verschil tussen een tuinhuis en een blokhut zit hem in de opbouw van beide gebouwen. Een blokhut bestaan uit grote balken of uit boomstammen die elkaar in de hoeken overlappen en middels uitsparingen in elkaar passen. In de hoeken van de blokhut steken de balken of boomstammen dan ook uit. Meestal is een blokhut ook voorzien van een overhellend dak. Hierdoor blijven de houten wanden droog en worden niet door rotting aangetast. Hele moderne blokhutten kunnen ook voorzien zijn van een plat dak. Een tuinhuis wordt eerst als geraamte opgebouwd, waarna er tegen het geraamte planken getimmerd worden. De hoeken van een tuinhuis hebben geen overstekende planken, maar een keurig afgewerkt profiel. Een blokhut heeft een wat meer robuustere en authentieke uitstraling dan een tuinhuis.

Blokhutten wereldwijd

In Nederland en België worden veelal blokhutten gebruikt die er vrij modern uitzien en waar je soms niet eens een verschil ziet tussen een tuinhuis en een blokhut. Ga je naar het noorden, naar de Scandinavische landen dat zie je daar vrij veel traditionele blokhutten die van echt natuurhout gebouwd zijn. In Zweden en Finland is een blokhut vrij gebruikelijk om te gebruiken als een sauna. De bakermat van de blokhut ligt toch wel in Noord-Amerika, zoals de Verenigde Staten en Canada. Vooral in de afgelegen en bosachtige gebieden, wonen zelfs mensen in een zelfgemaakte blokhut. Bomen zijn daar vrij gemakkelijk te verkrijgen. Deze blokhutten bestaan traditioneel dan ook uit grote boomstammen. Hierdoor ontstaat een uiterst robuust en sterke blokhut die wordt omgebouwd tot woning en zijn voorzien van alle moderne voorzieningen. De blokhut behoort in Noord-Amerika dan ook tot één van de architectuurvormen.

Over de auteur