Steenwol is een populair isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van steenvezels. Het wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van woningisolatie tot akoestische isolatie van gebouwen. Steenwol is ook bekend onder de namen minerale wol en rotswol.

Hoe wordt steenwol gemaakt?

Steenwol wordt gemaakt van gesmolten gesteente (basalt). Het gesteente wordt verhit tot een temperatuur van ongeveer 1500 graden Celsius, waardoor het smelt en kan worden gesponnen in dunne vezels. De vezels worden vervolgens samengeperst tot matten, platen of dekens, afhankelijk van de toepassing.

Waarom is steenwol een goed isolatiemateriaal?

Er zijn verschillende redenen waarom steenwol een goed isolatiemateriaal is:

  • Warmte-isolatie: Steenwol heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Het is een van de beste isolatiematerialen op de markt en kan helpen om de energiekosten te verlagen door het warmteverlies van een gebouw te verminderen.
  • Geluidsisolatie: Steenwol is ook een uitstekend materiaal voor geluidsisolatie. Het kan worden gebruikt om het geluid van binnen naar buiten te verminderen, of om geluid van buiten naar binnen te blokkeren.
  • Brandveiligheid: Steenwol is een brandveilig isolatiemateriaal. Het smelt niet bij hoge temperaturen en verspreidt geen vuur. Dit maakt het een veilige keuze voor toepassingen waarbij brandveiligheid een belangrijke overweging is.
  • Milieuvriendelijk: Steenwol is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal omdat het wordt gemaakt van natuurlijke materialen en recyclebaar is. Het kan worden gerecycled en hergebruikt zonder verlies van prestaties.

Toepassingen van steenwol

Steenwol kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:

  1. Woningisolatie: Steenwol is een populaire keuze voor de isolatie van woningen. Het kan worden gebruikt om muren, daken en vloeren te isoleren en kan helpen om de energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren.
  2. Industriële isolatie: Steenwol kan ook worden gebruikt voor de isolatie van industriële gebouwen en apparatuur. Het kan helpen om de temperatuur te regelen en het geluid te verminderen.
  3. Akoestische isolatie: Steenwol kan worden gebruikt voor de akoestische isolatie van gebouwen, bijvoorbeeld om de geluidsoverdracht tussen kamers te verminderen.
  4. Brandbescherming: Steenwol kan worden gebruikt voor brandbescherming, bijvoorbeeld als brandwerend materiaal in wanden en plafonds.

Maak de juiste keuze steenwol

Steenwol is er in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Neem eens een kijkje in het assortiment steenwol van Sleiderink Bouwmaterialen. Zij bieden een breed assortiment steenwol aan. Heb je twijfels over de juiste keuze? Neem dan contact op met één van hun productspecialisten.

Over de auteur