Wat is er mooier dan van je tuin genieten op je eigen terras? Een terras kun je heel goed zelf aanleggen. Wat heb je allemaal nodig bij het aanleggen van een terras?

De voorbereiding

Je begint met het opmeten van de plek waar het terras moet komen. Hiervoor kun je het beste een landmeter gebruiken. Je zet met behulp van piketpaaltjes (latjes) en touw de contouren van het terras uit. Het terras moet naar de tuin aflopen, zodat met een regenbui het water de tuin in kan lopen. Vervolgens graaf je met een spade de grond vijftien tot twintig centimeter af. De uitgegraven aarde voer je af met een kruiwagen.

Opsluitbanden plaatsen en vullen.

Plaats de opsluitbanden op de lijnen waar je de touwtjes hebt uitgezet. Vervolgens vul je het afgegraven gedeelte met een laag rivierzand. Om een stevigere ondergrond te creëren, kun je eerst een laag puin of korrelmix aanbrengen. Als je minder last van onkruid wilt hebben, kun je worteldoek aanbrengen onder de laag rivierzand. Hier heb je de spade en de kruiwagen weer bij nodig. Ten slotte tril je de zandlaag aan met een trilplaat. Als je geen trilplaat tot je beschikking hebt, kun je het zand ook aandrukken door er een brede plank op te leggen en hier op te gaan staan.

De bestrating leggen

Nu kan de bestrating gelegd worden. Er zijn diverse tegels en (sier) klinkers in allerlei soorten, maten en prijzen op de markt. Je kunt hierin zelf een keuze maken afhankelijk van je smaak en budget. Je begint met het vlak maken van het zand met een lange lat (afrijen). Vervolgens ga je de tegels of klinkers leggen. Werk altijd vanaf de randen en begin met de hele tegels. Je klopt de tegels aan met een rubberen hamer. Om te controleren of het terras nog goed afloopt, heb je een waterpas nodig. Op het laatst vul je ontbrekende stukken op. Je maakt de tegels op maat met behulp van een tegelknipper of een haakse slijper. Als de bestrating gelegd is, veeg je met een bezem zand in de naden.

Denk aan je veiligheid

Behalve goede materialen en gereedschappen, moet je natuurlijk ook denken aan je veiligheid. Allereerst heb je goede veilige werkkleding nodig zoals de werkkleding van Engelbert Strauss. Dit houdt in: kleding dat tegen een stootje kan en waar je toch prettig in kunt bewegen. Denk ook aan regenkleding bij slecht weer. Bij het aanleggen van bestrating komt het veel op je knieën aan. Zorg daarom voor kniebeschermers. Het kan best dat er een tegel op je tenen valt en daarom zijn veiligheidsschoenen ook onontbeerlijk. Omdat je het meest met je handen werkt, is het zeker van belang dat je stevige handschoenen hebt met een goede grip. Bij het werken met machines (trilplaat, haakse slijper), kun je niet zonder gehoorbescherming. Natuurlijk wil je jezelf beschermen met kleding en beschermers van uitstekende kwaliteit.

Over de auteur