Bescherming tegen inbraak in de tuin betekent niet noodzakelijkerwijs een bewakingscamera en een alarmsysteem. Hier vindt u de meest effectieve tips tegen inbrekers voor uw tuin.

Ze komen meestal het huis binnen via goed toegankelijke ramen, openslaande ramen en appartementsdeuren.  Voor huiseigenaren begint de inbraakbeveiliging niet alleen bij het huis met de juiste beveiligingstechniek op ramen en deuren, maar al in de voortuin. Naast een dure bewakingscamera of een alarmsysteem zijn er eenvoudige en goedkope maatregelen om de tuin inbraakwerend te maken.

Inbraakbeveiliging door middel van een tuinhek

Een tuinhek is het eerste obstakel voor inbrekers en een belangrijk element in de inbraakbeveiliging als je je aan bepaalde basisregels houdt. Een probleem is bijvoorbeeld privacy hekken en hoge hagen, dichte beplanting of staketsels direct bij het huis. Een  dubbelstaafmat hekwerk is een ideale bescherming tegen inbraak. Vermijd alle middelen om inbrekers visuele bescherming te bieden op plaatsen waar het risico op inbraak bestaat. Tuinpoorten, tuinhekken of garagepoorten zijn een toegangsroute. Ze laten inbrekers toe om het eigendom of zelfs het huis te betreden. De politie raadt u aan alle poorten altijd op slot te doen, ook als u thuis bent. Ook getraliede garage-ramen worden aanbevolen. Een alternatief zijn zelfsluitende deuren, die van binnenuit worden bediend met een elektrische deurknop.

Inbraakbeveiliging en klimhulpmiddelen

Inbrekers zijn lui. Ze breken liever in op plaatsen waar ze gemakkelijk binnen kunnen komen. Tuinmeubilair, ladders, klimhulpmiddelen, vuilnisbakken en bomen die dicht bij het huis staan zijn een welkome hulp voor incidentele inbrekers. Zorg er dan ook voor dat deze niet voor het grijpen liggen.

Inbraakbeveiliging en buitenverlichting

Inbrekers houden van donkere hoeken, ze houden er vooral van om onder de dekmantel van de duisternis toe te slaan. Dus zorg ervoor dat uw tuin goed verlicht is. Dit komt niet in de plaats van een goede technische beveiliging, maar maakt het wel moeilijker voor dieven. De politie raadt u aan om vanaf het begin van de duisternis tot ongeveer 22 uur ’s avonds continu de inbrekers gebieden te verlichten. Een lamp met een bewegingsmelder is voldoende voor de nacht. Richt voor uw eigen veiligheid ook de paden naar het huis of de flat in met felle buitenlampen. Als u op vakantie bent, regelt u de verlichting met schemerschakelaars, helderheidssensoren, timers en slimme huis of tuintoepassingen. Schakel de stopcontacten buitenshuis uit of zet ze vast in betonnen dozen, zodat inbrekers geen stroomvoorziening hebben. WLAN-aansluitingen die kunnen worden inen uitgeschakeld zijn zeer geschikt voor huis en tuin.

7 tips voor inbraakbeveiliging in de tuin in één oogopslag

  1. Vermijd het verstoppen van een sleutel voor de voordeur in het tuinhuisje of onder een steen direct naast de voordeur.
  2. Ruim ladders en andere voorwerpen op die het gemakkelijker maken om de eerste verdieping van het huis te betreden. Vuilnisbakken kunnen indien nodig extra beveiligd worden.
  3. Zorg voor extra verlichting op het terrein, bijvoorbeeld in de hagen.
  4. De tuindeuren altijd op slot doen. Als u een garage heeft die verbonden is met het huis, moet u ook de garagedeur beveiligen.
  5. Zorg ervoor dat de beplanting niet te dicht en onduidelijk is, vooral niet direct bij het huis.
  6. Laat geen gereedschap of stenen in de tuin liggen die als gereedschap voor inbrekers kunnen dienen.
  7. Schakel altijd de stopcontacten in de buitenruimte uit als u ze niet nodig heeft.

Bron: Timbersteel

Over de auteur