Grind wordt steeds meer gezien in tuinen. Het grote voordeel waarom mensen tegenwoordig grind voor hun tuin of dakterras nemen is omdat het zo onderhoudsvrij is. Wanneer je bijvoorbeeld een groot gazon hebt, dan betekent dit vooral in de zomer dat je wekelijks het gras moet maaien. Je loopt risico dat plekken die veel gebruikt worden kaal gaan worden en bij heet weer zul je het gras ook nog dagelijks nat moeten houden. Dit zijn problemen die je bij grind niet hebt en dus zie je tegenwoordig in veel Nederlandse tuinen grind of een variant daarop: split.

Wat is het verschil tussen grind en split?

Hoewel mensen alle steentjes onder de vaste naam grind noemen zit er wel degelijk verschil in de verschillende soorten grind en split. Het verschil tussen beide steensoorten is vrij gemakkelijk te verklaren. Grind bestaat uit vrijwel enkel rond gevormde steentjes. Deze ronde vorm verkrijgt grind doordat het steentjes zijn die uit rivieren komen. In de loop der jaren worden de steentjes door de stroom van het water geslepen, waardoor het de ronde vormen krijgt. Tegenwoordig is het ook mogelijk om grind machinaal te bewerken. Ze worden dan in een draaiende trommel gestopt, waardoor de steentjes tegen elkaar komen en ook een ronde vorm krijgen.

Split daarentegen wordt niet gewonnen uit een rivier, maar uit steengroeves. Split heeft van nature dan ook niet de mooie ronde vorm van grind maar hoekige vormen. Het grote verschil met grind is dat split door de hoekige vormen veel vaster op de bodem blijft liggen en daardoor minder verschuift en daardoor stabieler is. Er zijn diverse soort split, zoals basaltsplit, afkomstig uit Duitsland of bijvoorbeeld Ardenner split wat afkomstig is uit de Belgische Ardennen.

Bron afbeelding: Grind-split.nl

Voordelen van grind en split

Het gebruik van grind of split in je tuin of terras heeft vele voordelen.

  • Stijlvol

Het maakt niet uit of je grind of split in een moderne tuin of een klassieke tuin legt het ziet er altijd strak en stijlvol uit.

  • Geen onderhoud

Grind en split behoeft geen onderhoud. Het enige wat je af en toe kunt doen is aanharken.

  • Goede drainage

Regenwater kan gemakkelijk door het grind sijpelen dus je hebt nooit last van plassen water.

  • Kleurvast

Niet alle soorten, maar de meesten soorten grind en split zijn kleurvast.

Het aanbrengen van grind

Wil je grind kopen dan is het gemakkelijk om dit zelf aan te leggen. Zorg er alleen voor dat je op de plek waar je het grind wilt aanbrengen, een goed zandbed ligt en leg daarover weer een worteldoek. Dit worteldoek zorgt ervoor dat onkruid minder makkelijk door het grind naar boven komt en draagt ook zorg voor een stabiele ligging van het grind.

Bron uitgelichte afbeelding: Grind-split.nl

Over de auteur