De eerste zonnestralen

Zodra in het vroege voorjaar de eerste zonnestralen weer verschijnen, willen veel mensen graag naar buiten. Als de temperaturen alweer wat gaan oplopen, is het heerlijk om te genieten van de buitenlucht. Natuurlijk willen we dan ook af en toe buiten zitten op het terras. Wat is dat elk jaar weer genieten. De warmte van de zon, het getjilp van de vogels en de geur van de komende lente die in de lucht hangt. Een probleem kan zich echter voordoen wanneer je kijkt naar de tuintegels. Al die nattigheid in de herfst en de winter maken de tegels er niet mooier op. Ze zijn vies en misschien ook wel verborgen onder een laagje groene aanslag. Daar moet wat aan gedaan worden. De tuintegels schoonmaken.

Vieze tuintegels en groene aanslag op tegels

Naast het regenwater dat in de herfst en de winter veelvuldig op de tuintegels valt, is het ook gewoon vochtig in deze tijd van het jaar. Dit vocht zorgt voor vieze tuintegels en voor groene aanslag op tegels. Een andere oorzaak van de aanslag op de bestrating kan een slechte afwatering zijn. Vooral op plaatsen waar geen tot weinig zonlicht komt, is groene aanslag op tegels dan een steeds terugkomend probleem. In dat geval is het het beste om de oorzaak aan te pakken.

tuintegels schoonmaken

Tuintegels schoonmaken

Gelukkig zijn er verschillende methoden voor het tuintegels schoonmaken. Het kost soms even tijd, maar dan kun je daarna wel heerlijk in het zonnetje zitten en genieten van een mooi terras. Hieronder lees je een aantal manieren waarop je de tuintegels weer kunt laten glimmen. Zo is er voor ieder wel een geschikte manier voor tuintegels schoonmaken.
• Koop, huur of leen een hogedrukreiniger. Het water wordt met grote druk op de tuintegels gespoten, waardoor het vuil snel weg is. Deze methode is heel effectief en je ziet snel resultaat. Het is wel een vrij agressieve methode waarbij bij sommige tegels de opperlaag beschadigd kan worden. Zeker wanneer je een groot terras hebt, kan een hogedrukreiniger wel heel handig zijn.
• Speciale schoonmaakmiddelen voor vieze tuintegels en groene aanslag op tegels. Bij de meeste bouwmarkten en tuincentra zijn wel middelen te vinden waarmee je vieze tuintegels weer schoon kunt krijgen. Het is wel belangrijk om even goed te lezen hoe het middel werkt en voor welke tegels het gebruikt kan worden. Daarnaast is het van belang om even in de gaten te houden of er eventueel risico’s zijn voor mensen en dieren tijdens en na het gebruik.groene aanslag op tegels
• Groene zeep. Dit is een zeer goedkoop middel en wordt al erg lang gebruikt om tuintegels schoon te maken. In de meeste gevallen is het erg effectief. Los wat groene zeep op in een emmer heet water en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het een tijdje inwerken en spoel het daarna weg met water.
• Biotex. Ook dit is een beproefd middeltje dat vaak prima werkt bij tuintegels schoonmaken. De enzymen die aanwezig zijn in Biotex lossen de groene aanslag op de tuintegels op. Maak een sopje van water en Biotex, gooi het over de vieze tuintegels en laat het een nachtje inwerken. De volgende dag even met de bezem er overheen en wees verbaasd over het resultaat. Een nadeel is wel dat Biotex de tegels erg glad kan maken. Daarnaast is het ook niet bijzonder milieuvriendelijk.
• Voegenzand. Strooi dit zand, dat u misschien in de garage heeft liggen of anders even haalt bij de bouwmarkt, over de tegels. Ga er daarna stevig met een bezem overheen. Het zand schuurt als het ware de groene aanslag op tegels weg. Een erg effectieve manier bij tuintegels schoonmaken en groene aanslag op tegels verwijderen. Een bijkomend voordeel is dat de voegen tussen de tegels ook direct weer zijn opgevuld.

Over de auteur