Nu de winter zijn intrede doet is de periode aangebroken om het nodige onderhoud aan je vijver te verrichten. Door nu aan de slag te gaan is je vijver klaar voor de winter en kun je na de winter snel weer genieten van een heldere vijver. Voor je vissen en planten is dit onderhoud van groot belang, aan de slag dus.

Stappenplan voor je vijver in de winter

Met een paar simpele stappen kun je de juiste maatregelen nemen om je vijver schoon te maken en te beschermen tegen vorst. Door daarna ook vuil bij je vijver weg te houden en reigers weg te jagen, hoef je je zeker geen zorgen te maken over jouw vijver. Hoe je dat doet lees je in dit handige stappenplan.

Stap 1: Snoei te groot geworden vijverplanten
Het voorjaar en de zomer zijn de groeiseizoenen van je vijverplanten. Planten en de wortels zijn flink gegroeid en kunnen je vijver inmiddels overwoekerd hebben. Tijd om de planten een grondige snoeibeurt te geven. Staan je vijverplanten in speciale plantenmanden, dan is dit klusje met een simpele snoeischaar zo uitgevoerd.

Stap 2: De vijverbodem schoonmaken
Al het vuil dat in je vijver terechtkomt, zoals bladeren en uitwerpselen van je vissen, heeft zich verzameld op de bodem. Dit bezinksel kan een flinke laag zijn geworden van organisch materiaal. Blijft dit lang liggen, dan gaat het na verloop van tijd rotten en is dit schadelijk voor het vijvermilieu. Tijd voor een bodemschoonmaak van je vijver. Met een vijverstofzuiger pak je dit vuil heel gericht aan. Door te werken met een vijverstofzuiger zonder onderbreking, zoals de Oase Pondovac 4, is dit een hele eenvoudige klus.

Stap 3: Span een afdeknet
Nu je de vijver grondig schoongemaakt hebt, is het tijd om vuil geen kans meer te geven. Door een afdeknet over je vijver te spannen kunnen bladeren niet meer in je vijver terechtkomen. Zo ga je nieuwe vervuiling tegen op het moment dat er in de herfst het meeste bladeren in je vijver terecht komen. Vind je zo’n afdeknet over je vijver niet mooi? Dan is er een handig alternatief, een vijverskimmer. Deze filtert het vijverwater aan het oppervlak, waardoor al het drijvende vuil wordt opgevangen.

Stap 4: Jaag reigers weg
In de winterperiode is het voor reigers lastig om aan de nodige voeding te komen. Daardoor is jouw vijver een ideale prooi geworden voor de reiger. Heb je in de vorige stap een afdeknet over je vijver gespannen, dan heb je de vijver al beter beveiligd tegen reigers. Een effectieve vijverbescherming tegen reigers die je het hele jaar door beschermt tegen deze indringers is een reigerverjager met sensor. Door middel van een bewegingssensor worden flitslicht, laserstralen en geluid geactiveerd om reigers te verjagen.

Stap 5: Bescherm je vijver tegen strenge vorst!
Breekt er een lange vorstperiode aan, dan wil je zeker voorkomen dat het oppervlak van de vijver volledig dichtvriest. In een dichtgevroren vijver kunnen schadelijke stoffen niet meer ontsnappen, wat funest is voor al het leven in je vijver. Er zijn meerdere oplossingen voor het ijsvrij houden van je vijver. Zo kun je een luchtpomp vijver installeren. De lucht die door de luchtpomp in de vijver geblazen wordt, brengt het water in beweging. Het oppervlak bevriest daardoor niet. Een ijsvrijhouder of vijververwarming zijn eveneens een goede oplossing om de vijver niet volledig te laten bevriezen.

Heb je deze stappen uitgevoerd? Dan komt je vijver zorgeloos door de winterperiode heen. Ideaal om in het voorjaar weer volop van de vijver te genieten.Over de auteur