De moestuin in juli: oogsten maar!

De moestuin in juli is een lust voor het oog; het groeizame seizoen is volop in gang en het harde werken van de voorgaande maanden wordt nu rijkelijk beloond. In dit artikel vertellen we je alles over moestuinonderhoud in juli. Welke werkzaamheden horen bij deze maand, wat kun je zaaien in juli – lees snel door voor een antwoord op al je vragen!

Moestuin in juli

Is het in de moestuin juli, dan is het er feest! In deze zomerse maand valt er volop te oogsten en dat is na de barre wintermaanden en de lange aanloop naar de zomer een welkome afwisseling. Als het meezit, kun je in deze maand je handen al vol hebben aan de oogst. De moestuin in juli levert onder meer wortelen, komkommer, courgette en bloemkool op. En dat zijn dan nog maar een paar van de vele groenten die je in deze maand op tafel kunt zetten. Ook dienen zich bijvoorbeeld de eerste bonen en doperwtjes aan.

Plukken maar

Naast de vele soorten groenten die de moestuin juli oplevert, kun je ook je hart nu al ophalen aan het kleinfruit in je tuin. Vroege rassen staan in deze maand al garant voor rijpe bramen, aalbessen, frambozen en ga zo maar door. Heerlijk om zo uit de hand te eten, maar natuurlijk ook ideaal om allerlei soorten jam van te maken. En het mooie is: hoe meer je nu plukt van alles wat oogstklaar is, hoe groter de uiteindelijke opbrengst van je gewassen is.

Een flinke klus

De doorgaans relatief hoge temperaturen in deze maand betekenen wel dat het moestuinonderhoud in juli wat meer van je vraagt. Niet alleen alles wat je gezaaid of geplant hebt tiert welig, ook het onkruid groeit nu hard. Onkruid wieden is in deze periode dus een klusje waar je niet onderuit komt. Ook zul je meer aandacht moeten besteden aan de hoeveelheid water die je gewassen nodig hebben; de julizon maakt alles wat groeit en bloeit dorstig! Zeker bonen die nu in bloei staan, hebben behoefte aan voldoende water bij de wortel. Maar… als je daar nu in investeert, valt er straks meer te oogsten.

Ziekten en schimmels

Naarmate de temperaturen stijgen, gaan ook plantenziekten en -schimmels weliger tieren. De moestuin in juli vereist dan ook dat je hier alert op bent; voordat je het weet zijn je met zorg opgekweekte gewassen bijvoorbeeld het slachtoffer van meeldauw. Het is dan ook zaak dit scherp in de gaten te houden als je binnenkort van bijvoorbeeld je pompoenen of tomaten wilt kunnen genieten. Als je je planten voldoende voeding en water geeft, houd je ze in vorm en zijn ze beter bestand tegen dit soort bedreigingen. Heb je ook een kas(je)? Zorg daar als het warm is dan vooral ook voor genoeg ventilatie om schimmels en andere gevaren geen kans te geven.

Zaaien in juli

Wil je optimaal profiteren van je groentetuin, dan kun je grond die nu vanwege de oogst vrijkomt het beste zo snel mogelijk weer een nieuwe bestemming te geven. Als je daar nu werk van maakt, pluk je daar nog ditzelfde oogstseizoen letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Wil je zaaien in juli, denk dan bijvoorbeeld aan worteltjes, andijvie, pluksla en Chinese kool. Zorg ook dat je de zaailingen die nu groot genoeg zijn flink uitdunt; zo krijgen de overblijvende plantjes in de groeizame julimaand alle ruimte om uit te groeien.

Over de auteur