Wat is meeldauw?

Meeldauw is een van de meest voorkomende schimmelziektes bij planten. Je planten hebben Meeldauw opgelopen. Wat te doen tegen meeldauw is dan natuurlijk de vraag. Om die vraag te beantwoorden moet je uiteraard weten of het wel degelijk over Meeldauw gaat en over welke variant. Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting op planten. We onderscheiden twee soorten Meeldauw namelijk echte en valse. Echte Meeldauw komt voor op de bovenkant van het blad, valse Meeldauw aan de onderkant en die vinden we vooral bij sla en komkommers.

wat is meeldauw

Wat te doen tegen meeldauw?

Er zijn heel wat middeltjes te koop tegen Meeldauw en je kan je met de vragen wat te doen tegen Meeldauw en hoe Meeldauw bestrijden natuurlijk laten adviseren in een tuincentrum. Zo weet je welke professionele middeltjes je het best koopt. Maar, Meeldauw is ook te behandelen met zwavel al is hier enige voorzichtigheid geboden aangezien je zwavel best niet kan inademen.
Een veel minder schadelijk en effectief middel is sproeien met een mengsel van 40 % melk en 60 % water. De combinatie van de melk en de zon zou ervoor zorgen dat de schimmel letterlijk wordt weg gebrand. Het proberen zeker waard, want baadt het niet, dan schaadt het niet.

Meeldauw bestrijden op de juiste manier is ook afhankelijk van het feit of je over echte of valse meeldauw spreekt natuurlijk en een combinatie van verschillende middeltjes is vaak aangewezen aangezien Meeldauw behoorlijk hardnekkig kan zijn en al snel resistent wordt tegen het middel dat je gebruikt. Zorg er dus voor dat je de schimmel te snel afblijft door hem op verschillende manieren aan te vallen.

wat te doen tegen meeldauw(1)

Voorkomen van meeldauw

Zoals dat voor alles geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Voorkomen van Meeldauw kan je door de planten niet te vochtig te houden, niet te gieten op het blad en voldoende ruimte voorzien tussen diverse plantjes om zo onderlinge besmetting alvast te voorkomen en de planten voldoende lucht te geven.
Heb je, ondanks je goede zorgen, de ziekte toch gespot? Verwijder dan in het begin zeker zoveel mogelijk aangetaste bladeren.
Want, wanneer de zieke zich verspreid, zal ze de plant geleidelijk aan helemaal overnemen en gaat die dood aan zijn ongevraagde gastheer.

Succes alvast!

Over de auteur