Voor de buitendeur (veelal voordeur) blijft een mooie dorpel van echt Belgisch hardsteen enorm populair. En dat is natuurlijk niet voor niets het geval! Naast de mooie uitstraling, met die levendige grijsblauwe tint met natuurlijke accenten en tekeningen, is Belgisch hardsteen een kwalitatieve natuursteensoort, zeker voor buitenplaatsing, met een top prijs-kwaliteit verhouding. Bent u op zoek naar een buitendeur dorpel van hardsteen, dan moet u zeker even een kijkje nemen op onze webshop, hier kunt u een buitendorpel inclusief de juiste ‘neuten’ direct online bestellen!

Wat zijn neuten precies?

Vaak wordt ervoor gekozen om het kozijn ‘iets hoger’ te plaatsen, dit om rot te voorkomen. Een neut is een ‘verlengde’ van een onderdorpel van een buitendeur, oftewel een ‘opzetstuk’, waar vervolgens de deurstijl op wordt geplaatst. Bij een buitendeur dorpel van natuursteen wordt er praktisch altijd gebruik gemaakt van neuten. In het verleden werden de neuten los van de dorpel geplaatst, oftewel naast de dorpel. Dit was noodzakelijk aangezien de kozijnen een dragende functie hadden en zo de dorpel niet belast werd. Bij de moderne kozijnen is dit niet meer het geval en wordt de dorpel vaak verlijmd met de neuten, oftewel worden de neuten op de dorpel geplaatst. Bij NATUURSTEENvakman.nl kunt u drie ’typen’ neuten direct online bestellen.

Neut / eindstuk TYPE 1 zorgt ervoor dat het gedeelte van de dorpel, waar het kozijn op geplaatst dient te worden, volledig vlak is. TYPE 1 betreft dus een neut die de schuine zijde van de buiten deurdorpel ‘opvult’. Bij TYPE 2 is er sprake van een verhoging waarbij het kozijn puur en alleen op de neut geplaatst wordt. Normaal gesproken wordt voor deze optie gekozen in het geval er sprake is van een deur die naar buiten opendraait. TYPE 1 en TYPE 2 zijn beide een gecontramalde neut, maar u kunt ook kiezen voor TYPE 3, een basis eindstuk dat naast de buitendorpel geplaatst wordt, zoals dit vroeger altijd gedaan werd.

Ook maatwerk mogelijk bij NATUURSTEENvakman.nl!

Is er specifiek maatwerk vereist bij een passende buitendeur dorpel? Ook dan zijn de ervaren medewerkers van NATUURSTEENvakman.nl u graag van dienst. Maak gebruik van ons online offerte aanvraagformulier en wij zorgen ervoor dat u snel een scherp prijsvoorstel ontvangt! Maar ook een hardstenen dorpel op maat bij NATUURSTEENvakman.nl voor binnen behoort tot de mogelijkheden, evenals vensterbanken, gevelplinten, muurafdekkers en plinten!

Over de auteur