Eindelijk heb je dan dat huis met die eigen tuin! Maar dan. Die tuin moet ook onderhouden worden of misschien staat er niks in en moet je nog alles zelf planten. Veel mensen die voor het eerst een eigen tuin hebben willen maar al te graag meteen een mooie tuin, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Wanneer plant je bloemen, hoe vaak moet je ze water geven en hoe leg je een mooi paadje of terras aan?

Vragen waar met gemak een heel boek over geschreven kan worden. Eén van de meest gestelde vragen is welke tuingereedschappen het belangrijkst zijn wanneer men net begint met tuinieren. Wat heb je nu écht nodig om die groene vingers aan het werk te zetten.

Om hier antwoord op te geven, hebben wij de – volgens ons – tien meest belangrijke tuingereedschappen op een rijtje gezet.

  1. Bezem

Een open deur, maar gek genoeg iets dat soms toch over het hoofd gezien wordt wanneer men tuingereedschap aanschaft. De bezem ligt zo voor de hand dat juist dit tuingereedschap vaak vergeten wordt bij het winkelen. Bovendien is een bezem voor gebruik binnenshuis niet hetzelfde als een buitenbezem die behoort tot het tuingereedschap. Een bezem voor buiten heeft hardere en dikkere haren.

Dit maakt de bezem niet alleen beter bestand tegen grof vuil, het maakt hem ook makkelijker te gebruiken voor vuil dat bijvoorbeeld vastzit tussen de tegels.

  1. Schop

De basis van alle tuingereedschap: de schop. Met een goede schop (soms spade genoemd) is het eenvoudig om snel gaten te graven om bijvoorbeeld (grote) planten te planten. Een kleine plantenschep is voldoende voor kleine plantjes en bloemen, maar erg inefficiënt wanneer er bijvoorbeeld bomen of struiken geplant moeten worden. Met een klein schepje is een groot gat graven uiteraard een heidens karwei.

  1. Tuinhark

Net als de bezem misschien wel in de categorie van ondergewaardeerd tuingereedschap. Met een hark kunnen bladeren eenvoudig verwijderd worden van het gras of de aarde, zonder dat de aarde of het gras overhoop wordt gehaald. Met name in de herfst zult u zien dat een hark uw meest geliefde tuingereedschap is.

Een hark met stevige pootjes kan bovendien gebruikt worden om kleine geulen te maken waarin zaadjes geplant kunnen worden, ideaal wanneer u in voorbereiding bent voor een kleurrijke en sprankelende lente. Eventueel zijn hier ook speciale gereedschappen voor, maar wilt u de hoeveelheid tuingereedschap beperkt houden, dan is de hark absoluut geschikt.

Ben je echt zat met die bladeren, kijk dan eens naar een bladblazer. Een bladblazer is voor ons niet echt een musthave, maar misschien zie jij dat wel anders na verloop van tijd in je nieuwe tuin.

  1. Snoeischaar

Een snoeischaar kan gebruikt worden de takken van planten te snoeien. Snoeien moet altijd gebeuren met een scherpe snoeischaar, zodat er een gladde snoeiwond is. Bij botte snoeischaren ontstaan er vaak rafels, wat de kans op schimmelgroei aanzienlijk vergroot. Zo nodig kan er speciaal tuingereedschap aangeschaft worden waarmee oudere scharen weer scherp gemaakt kunnen worden.

Snoei altijd schuin en net boven een knop. Idealiter zit het bovenste deel van de snoeiwond ongeveer ter hoogte van de knop. Wanneer er gesnoeid moet worden hangt sterk af van de plant. Een belangrijke regel is wel dat er niet gesnoeid wordt in perioden dat het vriest. Dit richt aanzienlijk schade aan bij de plant.

  1. Takkenschaar

De takkenschaar is een tuingereedschap dat vergelijkbaar is met de snoeischaar, maar doorgaans voor dikkere takken wordt gebruikt. In tegenstelling tot de snoeischaar is een takkenschaar vaak langer, zodat er meer kracht gezet kan worden. Een takkenschaar is erg handig wanneer de tuin grote en hoge planten heeft.

In principe geldt voor het snoeien van grote takken hetzelfde als het snoeien van kleinere plantjes met een snoeischaar. Omdat een takkenschaar u veel kracht bespaart, is het een tuingereedschap dat niet mag ontbreken in de grotere tuinen.

  1. Grasmaaier

Vanzelfsprekend is een grasmaaier alleen nodig wanneer de tuin gras heeft en dus niet voor iedereen een essentieel tuingereedschap. Het type maaier waarvoor u kiest hangt af van het oppervlakte van het grasveld. Voor erg kleine veldjes zijn kleine handmaaiertjes al voldoende, voor grote oppervlakten is een elektrische grasmaaier prettiger om kracht en moeite te besparen.

  1. Gieter – verschillende formaten

Net als de hark en bezem is de gieter behoort de gieter tot de basis van het tuingereedschap. Zeker met potplanten is de gieter een essentieel onderdeel van het totale tuingereedschap. Schaf idealiter gieters van verschillende formaten aan. Sommige planten hebben (in warmte lentes en de zomer) dagelijks water nodig, andere planten een stuk minder.

Op dagen dat veel planten water moeten krijgen is de grote gieter handig, op dagen dat maar een paar planten water nodig hebben is de kleine gieter stukken handiger om te gebruiken. Een alternatief tuingereedschap voor de gieter is een sproeier met slang. Dit geeft gemak, maar vereist wel de aanwezigheid van een buitenkraan.

  1. Heggenschaar

Naast een snoeischaar en takkenschaar lijkt een heggenschaar misschien overbodig voor de collectie tuingereedschap van een beginner, maar een schaar voor de heg is echt wel heel handig. Met deze schaar kunnen fijn bladige planten tot in perfectie gesnoeid worden.

Hierbij kan gedacht worden aan buxusstruiken of grotere heggen. In uiterlijk lijkt dit type schaar een beetje op een middenweg tussen een snoeischaar en takkenschaar. De handvaten zijn vrij lang, maar de schaar zelf is vaak ook vrij lang en plat. Een heggenschaar is niet geschikt om dikke takken mee af te knippen en voor kleine planten te grof. Daarom is het goed om alle drie de soorten scharen te hebben in de basiscollectie tuingereedschap.

  1. Hogedrukreiniger

Hebt u een groot terras in de tuin, dan mag een hogedrukreiniger in principe niet ontbreken. Een hogedrukreiniger spuit met zeer hoge druk water op een oppervlakte, waardoor zelfs hardnekkig vuil verwijderd kan worden. Een belangrijk onderdeel van uw collectie tuingereedschap, omdat dit type vuil zelfs met een bezem en zeep niet goed verwijderd kan worden.

  1. Zaag

Met een goede houtzaag kunnen grote takken verwijderd worden die te dik zijn voor een takkenschaar. Bovendien kan een zaag gebruikt worden voor tal van andere klusjes, waardoor een zaag eigenlijk nooit een verspilling van geld is.

Een zaag voor in de tuin heeft meestal een handvat dat vastzit aan beide uiteinden van de zaag. Tussen de zaag en het handvat is een open ruimte, waardoor ook op moeilijk bereikbare plekken midden in een struik of boom nog  gezaagd kan worden.

Met dit tuingereedschap kunt u vrijwel alle basisklusjes in de tuin uitvoeren. Natuurlijk kan het zijn dat sommige van deze tuingereedschappen overbodig zijn in uw tuin of er juist een specifiek gereedschap ontbreekt.

Over de auteur